Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

“Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους άλλους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές. Το επόμενο πιθανό βήμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης”, δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Περίπλοκες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, τονίζοντας ότι η Κομισιόν εργάζεται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία, ο Ντομπρόφσκις είπε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 24 του μηνός, “θα είναι μια καλή ευκαιρία” για να εξεταστούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, σημείωσε.


Δημοσιεύματα βλέπουν πτώχευση ή εκλογές

Νωρίτερα, η κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές έως τα τέλη Απριλίου, η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση.

“Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25η Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η προθεσμία αποπληρωμής δόσης στο ΔΝΤ” αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Την ίδια ημέρα το Μαξίμου διέψευσε δημοσίευμα της Bild, η οποία – επικαλούμενη δήλωση έλληνα υπουργού που δεν κατονομάζει αλλά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε αυτοδυναμία – έκανε λόγο για σχέδιο εκλογών.

Η κυβέρνηση απέρριψε το σενάριο των πρόωρων εκλογών που παρουσίασε η Bild, τονίζοντας ότι “η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια”.