Αναμενόμενη και προεξοφλημένη από τις αγορές χαρακτηρίζεται από οικονομικούς αναλυτές και στελέχη της αγοράς η ανακοίνωση της Standard & Poor’s που υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική, στο βαθμό μάλιστα που το ελληνικό χρηματιστήριο και η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δε φάνηκε να παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω του γεγονότος.

Στο οικονομικό πεδίο, η έκθεση της S&P, εκτιμούν συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, απλώς αποτυπώνει προβληματισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναλύει τις συνθήκες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο, και την μείωση των καταθέσεων (κατά 14% από την αρχή του έτους, όπως σημειώνεται στην έκθεση της S&P).

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η έκθεση της S&P, επί της ουσίας επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, που θα ορίσει ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα περιορίσει την αβεβαιότητα, την υιοθέτηση βαθιών μεταρρυθμίσεων για τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, τομείς της αγοράς όπως ο τουρισμός που κινείται και φέτος με ανοδικούς ρυθμούς και η ιδιωτική κατανάλωση, δεν επηρεάζονται από τις αξιολογήσεις όπως η χθεσινή της S. P.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις