"Κίνδυνος για την παγκόσμια Οικονομία" ένα Grexit

"Κίνδυνος για την παγκόσμια Οικονομία" ένα Grexit
«Μεγάλο κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση ενός Grexit διακρίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού σε συνέντευξή του προς την γερμανική Handelsblatt, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σε ερώτηση εάν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 απαντά:

«Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Στην Ευρώπη επικρατεί σχετική ηρεμία. Η ανάπτυξη είναι μεν αναιμική, εντούτοις αρχίζει να τονώνεται. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο».

Τί γράφει ο γερμανικός Τύπος

Ως προς άλλα γερμανικά δημοσιεύματα που μεταφέρει η DW, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φλυαρεί, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Χαμένες ψευδαισθήσεις» επισημαίνοντας:

«Για το λόγο αυτό οι αγορές έλαβαν υπόψη τους όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Νέα Υόρκη: Δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, είχε πει ο Β. Σόιμπλε. Όμως ακριβώς αυτό απαιτείται για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι: Η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί. Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Σε άρθρο της που επιγράφεται «Ad calendas Graecas – η κρίση θα διαρκέσει» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα διάφορα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους.

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Πτώχευση; Grexit ή μήπως άμεσα νέες πιστώσεις; Είναι πιθανό η διένεξη με τους ευρωπαίους εταίρους να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και ενδεχομένως να καταλήξει σε εκλογές».

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης παρατηρεί: «Ακόμα κι αν υπάρχει λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας εκκρεμεί. Το γεγονός ότι η Αθήνα θα χρειαστεί στα μέσα του έτους νέο πρόγραμμα στήριξης μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο.

«Όσο η καγκελάριος θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επιλογή χωρίς εναλλακτική λύση, παραμένει εκβιάσιμη, και οι Έλληνες το γνωρίζουν», δηλώνει ευρωπαίος διπλωμάτης. Με αυτό το δεδομένο πολλές χώρες της ΕΕ ελπίζουν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και νέες εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μια νέα πιο «συνεργάσιμη κυβέρνηση».

Επίσης, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα 3/4 των Γερμανών αμφιβάλουν για τη «μεταρρυθμιστική βούληση» της ελληνικής κυβέρνησης.

Μόλις το 19 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Αθήνα θα αποφασίσει εκείνα τα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι διεθνείς δανειστές.

Την ίδια ώρα το 61 % των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «μάλλον κακή» την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Αντιθέτως «μάλλον καλή» εικόνα έχει το 29%.

Πηγή: DW