"Βρισκόμαστε εκεί που θα πρέπει να ήμασταν πριν από δύο μήνες"

"Βρισκόμαστε εκεί που θα πρέπει να ήμασταν πριν από δύο μήνες"
Η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, αποτιμάται στη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup.

Στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogoup, δεν αναμένονται αποφάσεις παρά μόνο αποτίμηση της πορείας των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων.

Όπως διευκρινίζουν στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, θα γίνει μια ενημέρωση των τεχνοκρατών των χωρών της ευρωζώνης για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης στο Παρίσι ναι μεν καταγράφηκε μια επιτάχυνση της διαδικασίας και η ανάληψη δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς, ωστόσο η πρόοδος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει μια συμφωνία επί του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα βρισκόμαστε εκεί που θα πρέπει να ήμασταν πριν από δύο μήνες.

Δεν θα τεθεί νέα χρονική παράταση


Η καθυστέρηση που σημειώθηκε τις προηγούμενες βδομάδες ανατρέπει και την προθεσμία που είχε τεθεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων εντός του Απριλίου, κάτι που θα οδηγούσε και στην εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων του προγράμματος που ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση την σημερινή κατάσταση δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στη συνεδρίαση του Εurogroup, την Παρασκευή, στη Ρίγα της Λετονίας. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης προέβλεψε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα θα είναι σύντομη και θα περιοριστεί σε μια αποτίμηση, ενώ το Εurogroup θα ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις.

Το βέβαιο είναι πως οι εταίροι δεν πρόκειται να θέσουν νέα χρονική προθεσμία για κατάληξη των διαπραγματεύσεων πέραν της καταληκτικής που είναι η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ολοκλήρωση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: dw.de