Σανίδα σωτηρίας στη Μέρκελ βλέπει ο Τσίπρας

Σανίδα σωτηρίας στη Μέρκελ βλέπει ο Τσίπρας
Συνεχίζεται το σκληρό διαπραγματευτικό πόκερ της Ελλάδας με τους εταίρους της, με τις δύο πλευρές να ξεδιπλώνουν πλέον ανοιχτά τη στρατηγική τους καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Μετά το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας τα δεδομένα είναι τα εξής:

  • Οι εταίροι δείχνουν να έχουν απογοητευτεί και αποδίδουν στην Ελλάδα την ευθύνη της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και αποκλίσεις.
  • Στο στόχαστρο τους έχει μπει για τα καλά ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος φάνηκε να είναι εντελώς απομονωμένος από τους συναδέλφους του ενώ το Σάββατο είχε διαπραγμάτευση και με τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Την ίδια ώρα, η κρυφή έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για προετοιμασιών των δανειστών για σχέδιο Β΄, τα σχετικά υπονοούμενα του Σόιμπλε -παρά τις διαψεύσεις Σαπέν, Μοσκοβισί- αλλά και οι δηλώσεις Βάιντμαν για ενδεχόμενο έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίου έχουν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα.
  • Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτιμά ότι ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα σε περίπτωση που η ΕΚΤ διακόψει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, το ΔΝΤ δεν δώσει κάποια περίοδο χάριτος ή δεν επιτευχθεί γρήγορα κάποια συμφωνία που θα ανοίξει και πάλι τις στρόφιγγες τις χρηματοδότησης για τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι επιθυμεί λύση και γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δώσει σήμα επιτάχυνσης των συνομιλιών στις διαβουλεύσεις στο Brussels Group προκειμένου να υπάρξει συμφωνία -γέφυρα μέχρι τις αρχές Μαΐου και εν συνεχεία απόφαση στο επόμενο Eurogroup, αναμένεται να αναλάβει δράση.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «πάει πιο πίσω», το θέμα του ΦΠΑ φαίνεται να καλύπτεται από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία, ενώ για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση συζητά την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Σύμμαχος η Μέρκελ;

Σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο στην μέχρι πρότινος ορκισμένη εχθρό του, την Άγκελα Μέρκελ .

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, καταγράφουν με έκπληξη τη «ελληνογερμανική αρμονία σε ανώτατο επίπεδο».

«Παρατηρούμε όντως μια δραματική μετάθεση του ενδιαφέροντος της Αθήνας προς τη γερμανική πρωτεύουσα» πιστοποιεί γερμανός αξιωματούχος. Έστω και αργά, προσθέτει, ο έλληνας πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι το κλειδί για τη λύση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στην καγκελαρία.

«Οι δηλώσεις στήριξης του προέδρου της Κομισιόν δεν του φτάνουν» προσθέτει. «Ο Τσίπρας θέλει χειροπιαστά αποτελέσματα. Και αυτά μπορεί να τα έχει μόνο από την καγκελάριο».

Ο ίδιος αξιωματούχος περιγράφει και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. «Αυτές προετοιμάζονται στην καγκελαρία» λέει. «Επίσημα, ωστόσο λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ θέλει, για ευνόητους λόγους, να αποφύγει την εικόνα του ηγεμόνα».

Η καγκελάριος άνοιξε πρόσφατα τα χαρτιά της καθώς διαμήνυσε πως επιθυμεί και θα κάνει τα πάντα να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Πρέπει να γίνουν όλα, για να αποφευχθεί» ο κίνδυνος να μείνει η χώρα χωρίς χρήματα προτού κλείσει η συμφωνία είπε επίσης..

Από αυτή την άποψη, οι διάφορες εκδοχές εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη - το grexit (η σχεδιασμένη έξοδος), το graccident (η έξοδος μέσω «ατυχήματος»), και το grimbo (από Ελλάδα και limbo, που παραπέμπει σε μια ρευστή κατάσταση, όπως τη σημερινή, στην οποία μπορεί να προκύψει κάθε μορφή χρεοκοπίας) - τίθενται εντελώς εκτός ημερήσιας διάταξης.

«Η Μέρκελ λέει όχι σε όλα αυτά. Και ο λόγος της είναι στην προκειμένη περίπτωση νόμος» τονίζει ο αξιωματούχος.

Ο «νόμος» αυτός, προσθέτει ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Νόρμπερτ Σπίνρατ, ισχύει για όλη την κυβέρνηση - επομένως και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι απειλές του τελευταίου για πιθανό grexit, προσθέτει, αποβλέπουν αποκλειστικά στην αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα. «Δεν έχουν καμιά άλλη επιχειρησιακή σημασία» τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Η έξοδος δεν αποτελεί για μας θέμα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει ουσιαστικές προτάσεις στους θεσμούς. Έτσι, όμως, χάνεται πολύτιμος χρόνος. Κι αυτό αποβαίνει εις βάρος της ελληνικής οικονομίας».

Και οι δυο πολιτικοί δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επέλθει στα μέσα Μαΐου.

Δραγασάκης: Προηγούνται οι ανάγκες του λαού

Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι κλιμακούμενες αντιδράσεις στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ίσως ωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει ενισχυμένες αρμοδιότητες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος την Κυριακή επισημαίνει ότι το πρόβλημα ρευστότητας επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα και αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε - όπως τονίζει με νόημα - μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε.

«Σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι βασικές ανάγκες του λαού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Βαρουφάκη στους επικριτές του

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε να σχολιάσει τη θύελλα επικρίσεων που δέχεται, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες με ένα tweet που παραπέμπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ και μια ιστορική ατάκα του από τις εκλογές του 1936,

Συγκεκριμένα, το tweet που αναρτήθηκε από τον κ. Βαρουφάκη στα αγγλικά έχει ως εξής: “FDR, (Ρούζβελτ), 1936: 'Τους ενώνει το μίσος τους για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους”. Μια ρήση που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες.

Επίσης, το ΥΠΟΙΚ διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό να είχε συνάντηση με τον Σόρος αφήνοντας αιχμές για σκόπιμη παραπληροφόρηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

Τα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δείπνησε τη Μ. Παρασκευή στο Βερολίνο  με τον Τζορτζ Σόρος είναι αναληθή.

O κ. Βαρουφάκης την ημέρα εκείνη επέστρεψε από το Παρίσι απευθείας στην Αθήνα. Επιπλέον, με τον κ. Σόρος έχει μιλήσει δύο φορές στο ίδιο συνέδριο, το 2012, και από τότε δεν τον έχει δει ούτε του έχει μιλήσει ποτέ.

Αν οι συντάκτες τους δεν έπεσαν θύματα παραπλάνησης από τις πηγές τους τότε πρόκειται για σκόπιμη παραπληροφόρηση.