Άμεσα λύθηκε το θέμα της αιφνιδιαστικής αύξησης και συγκεκριμένα του διπλασιασμού των τελών θεώρησης εγγράφων εισόδου στα νησιά του Αιγαίου, στα οποία εφαρμόζεται το ειδικό καθεστώς έκδοσης βίζας για επισκέπτες από την Τουρκία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θράσος Καλογρίδης πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών νησιών ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν δόθηκε εντολή στις Υπηρεσίες Ελέγχων Διαβατηρίων των έξι νησιών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Ρόδου και Καστελόριζου) να συνεχίσουν, όπως ίσχυσε από το 2012, την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης αδειών εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών από τη γείτονα Τουρκία. Και συγκεκριμένα με το υφιστάμενο κόστος των 35 ευρώ, δηλαδή χωρίς την επιβάρυνση με ισόποσο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νωρίτερα, την Πέμπτη είχα προκληθεί έντονες αντιδράσεις στα Δωδεκάνησα από το γεγονός ότι αυξήθηκε το κόστος έκδοσης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες, επειδή υπήρξε βάσιμη ανησυχία ότι θα περιορίσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και θα ανατρέψει το πρόγραμμα που υπάρχει.

Δημιουργήθηκε ξαφνική εμπλοκή καθώς τα πακέτα των διακοπών έχουν ήδη κλειστεί από τουρίστες στα τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας και οι πελάτες τους δεν θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν 35 ευρώ επιπλέον.

Στο θέμα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μαριέττα Παπαβασιλείου η οποία έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις με τεράστιες επιπτώσεις στον τόπο, ενώ ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης.

Τους τουρίστες από τις διάφορες χώρες θα διακινούσαν τα τουρκικά πρακτορεία NBK και RDS στο Μαρμαρίς και τα πρακτορεία DEHA και DECO στο Φετιγιέ. Συνολικά, τα τουριστικά πακέτα τα οποία θα κλείνονταν θα εξυπηρετούσαν περίπου 80.000 άτομα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούνταν τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο.

Για το θέμα η κ. Παπαβασιλείου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Συγκεκριμένα μέσω λιμανιών και ειδικά μέσω Τουρκίας, υπάρχουν γερμανικές εταιρίες, κάποιες είναι και τούρκικων συμφερόντων τουριστικοί οργανισμοί που είναι άγνωστοι σε μας, τεράστιοι οργανισμοί οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πακέτα τα οποία αφορούν διακοπές κάποιες μέρες στην Τουρκία και κάποιες μέρες στην Ελλάδα. Για αυτούς είναι ένα νέο προϊόν το οποίο είναι αξιόλογο και το οποίο περιλαμβάνει και φθηνές διακοπές και ακριβές, ενώ το ενισχύουν και με θεματικές εκδρομές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, ο μεγαλύτερος όγκος των διακοπών είναι Οκτώβριος- Νοέμβριος και Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος. Έχουν ξεκινήσει διακοπές κάποιοι από αυτούς τους τουρίστες, και είχαμε προχθές συνάντηση με αυτά τα γραφεία τα οποία τα σημαντικότερα από αυτά έχουν βάση στο Μαρμαρίς και στο Φετιγιέ. Τους δίνεται η δυνατότητα με ένα ταξίδι να κάνουν διακοπές σε δύο χώρες και αυτό θα έφερνε πολύ κόσμο στο νησί μας. Δυστυχώς όμως με όλους αυτούς με τους οποίους συζητήσαμε, έχουν προϋπολογίσει τα πακέτα τους, στα οποία η visa μέχρι τις 23 Απριλίου ήταν για τα λιμάνια μας 35 ευρώ, και μέσα σε μία νύχτα την έκαναν 70 ευρώ.

Όταν λοιπόν κάποιος είναι επιχειρηματίας και έχει κάνει τον προγραμματισμό του των πακέτων του, τα 35 ευρώ δεν μπορούν να πληρωθούν από κανέναν. Έτσι κόβονται οι εκδρομές από τις οποίες η Ρόδος και η Κως θα χάσουν. Εγώ προσωπικά, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια να μην περάσει, έχω μιλήσει και με τον περιφερειάρχη. Αυτά είναι βεβιασμένες κινήσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τόπο και την τοπική κοινωνία, γιατί 35 ευρώ παραπάνω στο κάθε άτομο, είναι μεγάλο ποσό. Εγώ θα ακολουθήσω το πρόγραμμά μου κανονικά αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Με τέτοια απρόοπτα δεν περνά από το χέρι μας τίποτα για να τα αντιμετωπίσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις