“Καλό οικονομολόγο” χαρακτήρισε τον Γιάννη Βαρουφάκη ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Ο κ. Στίγκλιτς εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος για την πορεία της ΕΕ και μάλιστα ανέφερε πως οι συνθήκες είναι ανάλογες με αυτές που στο παρελθόν οδήγησαν σε πόλεμο, σε ερώτηση με αφορμή το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ και το τί θα σήμαινε κάτι τέτοιο.

Σημείωσε πως είχε συναντήσεις με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ότι η απόψή του είναι πως δεν υπάρχει κάποιο διέξοδο και οι εξελίξεις μπορούν να καθοριστούν μόνο από μία πολιτική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, γιατί δεν θα θελήσει να δει πρωτοσέλιδα που θα την “δείχνουν” ως βασική υπεύθυνη ενός Grexit.

Ανέφερε πως οι διαφορές στις απόψεις και στην αφήγηση για το τί συνέβη και το ποια είναι η καλύτερη οικονομική πρακτική είναι πάρα πολύ μεγάλες. “Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι καλός οικονομολόγος, για την περίπτωση της Γερμανίας… δεν θα πω τίποτα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η βασική έγνοια της ΕΚΤ είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και όχι η ανεργία και η ανάπτυξη, ενώ αντίθετα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και για το λόγο αυτό περισσότερες χώρες βυθίζονται στην ύφεση. “Καταστρέφουν το μέλλον” υποστήριξε.


Δείτε απόσπασμα, από το 12:00 η αναφορά στην Ελλάδα