650 εκ. εσόδων χάνονται από τον λαθραίο καπνό

650 εκ. εσόδων χάνονται από τον λαθραίο καπνό
Περισσότερα από 650.000.000 ευρώ, τον χρόνο, χάνονται από φόρους προς το ελληνικό κράτος εξαιτίας του παράνομου εμπορίου καπνού και των καπνικών προϊόντων, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με τη συνδρομή της "Παπαστράτος".

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι όσο μεγεθύνεται το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνού τόσο μεγεθύνονται οι απώλειες, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καπνοκαλλιεργητές.

Υπογράμμισε δε, ότι στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι να προστατευτεί το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και η τοπική οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σε πολλές περιοχές της ορεινής Ξάνθης και της ορεινής Ροδόπης, ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια, που στηρίζει οικονομικά εκατοντάδες οικογένειες.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός τόνισε, ότι από τη μια πλευρά το ελληνικό κράτος κατέφυγε στην περικοπή μισθών και συντάξεων προκειμένου να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση και από την άλλη χάνει εκατομμύρια ευρώ σε φόρους εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης του παράνομου εμπορίου καπνού και των καπνικών προϊόντων.
 
Περισσότερες από 60.000 οικογένειες απασχολούνται, σήμερα, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εμπορίας του καπνού, από το χωράφι μέχρι τα σημεία πώλησης. Οι εξαγωγές του ελληνικού καπνού στις χώρες της Ευρώπης και της ανατολής αγγίζουν τα 5.000.000.000 ευρώ ετησίως, σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος" Ιάκωβος Καργαρώτος.

Ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος" ανέφερε, επίσης, ότι, σήμερα, στην ελληνική αγορά, ποσοστό 70% του παράνομου καπνού αφορούν προϊόντα, δηλαδή μάρκες τσιγάρων, που δεν τις ξέρει κανένας, "μάρκες παντελώς άγνωστες, που δεν έχουν χώρα προέλευσης και παραγωγής".