Η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει καμία διάθεση εκσυγχρονισμού, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Μποκόνι, Φραντσέσκο Τζιαβάτσι και γράφει χαρακτηριστικά: «Καλό θα ήταν η Ευρωζώνη να αφήσει τους Έλληνες να ζήσουν στη φτώχεια, καθώς αυτό φαίνεται ότι επιθυμούν».

Μάλιστα, ο Τζιαβάτσι τονίζει πως η Ευρωζώνη ασχολείται με την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ θα έπρεπε να ασχολείται με θέματα όπως η απασχόληση, η μετανάστευση ή οι προκλήσεις της Ρωσίας.

Υποστηρίζει, δε, πως είναι πλέον φανερό πως οι Έλληνες δεν επιθυμούν καμία αλλαγή και δεν ανησυχούν καθόλου για την οικονομία τους που καταστρέφεται.

Την ίδια ώρα και η Ευρώπη κάνει λάθος, καθώς έχει δώσει στην Ελλάδα – από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη έως και σήμερα – το ποσό των 400 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,7 φορές περισσότερο από την αξία του ΑΕΠ της χώρας το 2013. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ποτέ δεν θα αποπληρωθούν.

Και συνεχίζει: «Αφού οι Έλληνες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν, θα πρέπει να το αποδεχθούμε. Ψήφισαν υπέρ μίας κυβέρνησης, η οποία παραμένει δημοφιλής. Αυτή η δημοφιλία αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός θέλει η χώρα του να παραμείνει μία χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το μισό σε σύγκριση με αυτό της Ιρλανδίας και μικρότερο από αυτό της Σλοβενίας. Σε λίγα χρόνια θα το ξεπεράσει και η Χιλή».

Τέλος, αναφέρει πως κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις, εφόσον και η ίδια δεν τον επιθυμεί, ενώ σημειώνει πως ένα Grexit δεν θα προκαλούσε και τόσο μεγάλα προβλήματα.