«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε.

«Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ – χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται», τονίζει.

Ο κ. φαν Όφερτφελντ
δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.

Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, χαμηλώνει τον πήχη για συμφωνία στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν είναι σχεδιασμένες για την παρουσίαση νέων προτάσεων χωρίς να έχουν προηγουμένως προετοιμασθεί.

«Και είμαι της γνώμης» πρόσθεσε, «ότι η συμφωνία πρέπει να φθάσει σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, αρχηγών κρατών».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις