“Ο Γιάνης Βαρουφάκης σπρώχνει την καρέκλα του και διασχίζει το γραφείο του που βλέπει στην πλατεία Συντάγματος. Ντυμένος εξ ολοκλήρου στα μαύρα μοιάζει περισσότερο με εκτελεστή σε ταινία του Ταραντίνο παρά με υπουργό Οικονομικών. Ετοιμάζεται για μάχη, σε 72 ώρες θα αντιμετωπίσει τον Σόιμπλε”.

Με την παραπάνω δραματική εισαγωγή ξεκινά άρθρο του Bloomberg – ένα από τα πολλά που αφορούν την διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές – που αναφέρει ότι οι δύο εκπρόσωποι δύο διαφορετικών οικονομικών σχολών θα συγκρουστούν στο Λουξεμβούργο, όπου θα γίνει το Eurogroup και ότι η έκβαση της μάχης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης.

Προστίθεται ότι ο Βαρουφάκης θεωρεί πως το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ένα είδος “Μεγάλης Ύφεσης” και αρνείται να δεχτεί νέες περικοπές που θα πλήξουν πάλι τους ασθενέστερους και θα αφήσουν στο απυρόβλητο τους οικονομικά ισχυρότερους.

Θέλει ένα New Deal για την Ελλάδα, ένα “πακέτο” που θα τονώσει την ανάπτυξη και είναι διατεθειμένος να δεχτεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% με 2% αντί του 4,5% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις” δηλώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα θα σήμαινε θανατική καταδίκη για τη χώρα.

Ο Σόιμπλε από την άλλη πλευρά “είναι ο υπουργός Οικονομικών με τη μεγαλύτερη επιρροή” στο τραπέζι. Το πρόσωπό του είναι μια ανέκφραστη μάσκα που δεν φανερώνει καμία χαιρεκακία για την “τιμωρία” που υπέστη ο αντίπαλός του στη Ρίγα, όταν οι προτάσεις του απορρίφθηκαν. Εξακολουθεί στη σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας ενώ το 2012 είχε αποκαλύψει στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών ότι επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

“Στην Ευρώπη δεν προσφέρουμε οικονομική βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα” δήλωσε μία εβδομάδα πριν τη Ρίγα. “Δεν δίνουμε χρήματα σε μία χώρα που δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της” σημείωσε στην ίδια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας πως ο Σόιμπλε αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για το άρθρο.

Σόιμπλε και Βαρουφάκης πρωταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή σκηνή εδώ και πέντε μήνες – μετά τις ελληνικές εκλογές – και είναι οι αιχμές του δόρατος μιας ιδεολογικής μάχης που μαίνεται ενώ η Ευρωζώνη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

Ο ένας περιγράφει τον εαυτό του ως “ανορθόδοξο μαρξιστή” και έχει κάνει ακαδημαϊκή καριέρα στην Οικονομία ενώ ο άλλος είναι δικηγόρος και στυλοβάτης του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που έχει πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή της Γερμανίας τα τελευταία 40 χρόνια.

Διαβάστε το άρθρο

Επιμέλεια: Ντίνα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις