Η “ικανότητα αντίστασης” της ευρωζώνης επιτρέπει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρακολουθούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χωρίς να “είναι απελπισμένες και ανήσυχες”, όπως ήταν στην αρχή της κρίσης του χρέους, διαβεβαίωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

“Η ευρωζώνη επιδεικνύει σήμερα μια ικανότητα αντίστασης πολύ πιο σημαντική. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν είναι απελπισμένες και ανήσυχες, δεν αγωνιούν για το πόσο χρόνο θα πάρει πριν ζητήσουν εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα”, δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

Το 2010, έπειτα από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης που διαπραγματεύθηκε η Αθήνα, “είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για άλλες χώρες”, υπενθύμισε στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Η Πορτογαλία θεωρείται στην Ευρώπη “εταίρος εμπιστοσύνης που καλύπτεται από τους μηχανισμούς άμυνας της ευρωζώνης, οι οποίοι βεβαίως θα εφαρμοσθούν σε περίπτωση ανάγκης”, δήλωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Επιμένοντας σ’ αυτά που υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες, ο πορτογάλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα του διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει μια αυξημένη αστάθεια στις κεφαλαιαγορές, εάν η κατάσταση με την Ελλάδα επιδεινωθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις