Παρατείνεται με υπουργική απόφαση για δύο ακόμα ημέρες (Τρίτη-Τετάρτη) η τραπεζική αργία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μετά το τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Στη διάρκεια των δύο επομένων ημερών (Τρίτη-Τετάρτη), θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών. Το όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, συντάσσεται και θα ανακοινωθεί η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι θα εκτιμηθεί και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα ανοίξουν και την Πέμπτη, παρεκτός και υπάρξει καταλυτική απόφαση της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στις θυρίδες των τραπεζών, πρόσβαση θα επιτραπεί εφόσον ανοίξουν κανονικά οι τράπεζες. Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να μπει κανένας περιορισμός.Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να διατηρεί παγωμένο το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA), οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το ημερήσιο όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ μέχρι την Παρασκευή.

Πληροφορίες πάντως που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι το όριο των 60 ευρώ θα διαρκέσει έως την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφασίσει για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για επέκταση του ELA. Σύμφωνα με το Reuters, το όριο θα παραμείνει αμετάβλητο.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια τέτοια κίνηση θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες λίγο χρόνο προτού ξοδέψουν και τα 89 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα και θα διασφάλιζε ότι θα παρέμειναν κλειστές, για τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον.