“Αυτή την πρόταση δεν μπορεί το Eurogroup να διώξει από το τραπέζι έτσι απλά” αναφέρει άρθρο του γερμανικού RTL για την ελληνική επιστολή στους Θεσμούς, λέγοντας πως “χάροποίησε τους δανειστές και σόκαρε τους Έλληνες”, εκφράζοντας το ερώτημα για το αν υπάρχει “στροφή στο ελληνικό δράμα”.

Σύμφωνα με το άρθρο, η πρόταση της Αθήνας περιέχει μεταρρυθμίσεις και μέτρα ύψους ως 12 εκ. ευρώ και – όπως υποστηρίζει – ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών και περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων και μισθών. Ο αρθρογράφος αναφέρει δε πως η πρόταση συγκλίνει με την τελευταία των δανειστών που δόθηκε στο τέλος Ιουλίου.


Το “πακέτο” σημειώνει το RTL απορρίφθηκε από τους Έλληνες με το δημοψήφισμα, ενώ η πρόταση των δανειστών δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι, έτσι – όπως σημειώνει – ίσως χρειαστούν νέες υποχωρήσεις προκειμένου οι Θεσμοί και οι εταίροι να μείνουν ευχαριστημένοι.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Αθήνα επιδιώκει να υπογράψει πρόγραμμα τριετίας ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανάλογο τόνο κινούνται και άλλα γερμανικά δημοσιεύματα, κάνοντας για υποχώρηση της Αθήνας, στις απαιτήσεις του Βερολίνου.


“Οι νέες προτάσεις της Αθήνας, ένα δείγμα αποφασιστικότητας”, εκτιμά η Die Welt, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι θεσμοί έπρεπε να αναμένουν για πολύ καιρό συγκεκριμένες προτάσεις από την Αθήνα. Όμως αυτή τη φορά το μέιλ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην ώρα του, και είναι η τελευταία ευκαιρία.

Η Die Zeit σημειώνει ότι “η Ελλάδα συμμορφώθηκε με μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων”. Οι προτάσεις για περικοπές που υπέβαλε η Αθήνα έφτασαν στην ώρα τους στις Βρυξέλλες, εξηγεί η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών.

Εξάλλου η Zeit σημειώνει ότι μετά το ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός, όμως σε ένα συνέδριο στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, όμως δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

“Ο Τσίπρας πάει στους πιστωτές και ζητεί 53,5 δισ. ευρώ”, είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. Περικοπές σε συντάξεις, αυξημένη φορολογία: οι νέες προτάσεις των Ελλήνων συγκλίνουν με τις μέχρι τώρα απαιτήσει των πιστωτών. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Η FAZ εξηγεί ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας, μένει να φανεί αν οι πιστωτές θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, καθώς η ελληνική οικονομία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η είσπραξη φόρων. Παράλληλα, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει διαφωνίες και από το εσωτερικό του κόμματός του.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: “Η Αθήνα παραδίδει και ζητεί 53,5 δισεκ. ευρώ”. Η Αθήνα συγκλίνει με τις προτάσεις των πιστωτών σε πολλά σημεία, όπως η φορολογία και οι συντάξεις, τονίζει η εφημερίδα. Σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί νέα βοήθεια. Αρκούν αυτά για μια συμφωνία, διερωτάται.

“Η Ελλάδα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό”, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. Το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ήδη από σήμερα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει η Αθήνα νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξηγεί η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις