Το ζήτημα του χρέους τίθεται για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, με την κυβέρνηση να θεωρεί – σύμφωνα με πηγές – ως ιδιαίτερα θετική προοπτική ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο “πακέτο”. Μεικτές οι αντιδράσεις, υπέρ αναδιάρθρωσης ΔΝΤ, Γαλλία και Ιταλία, κατά το Βερολίνο.

Μακρόν: Μη βιώσιμο το χρέος

Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το χρέος της Αθήνας είναι μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο.

Δήλωσε πως είναι συνετά αισιόδοξος ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί τώρα. “Υπάρχουν πολλές σημαντικές αλλαγές που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση οι οποίες μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων είναι τέτοιας φύσης που μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες”, είπε ο Μακρόν.

Είναι προφανές πως τα στοιχεία μιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα τεθούν“, σημείωσε. “Θα πρέπει να έχουμε αυτήν τη συζήτηση” στο πλαίσιο της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Ηχηρό “όχι” από Γερμανία

Από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει καθώς δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.

Την αντίθεση του Βερολίνου στην πιθανότητα απομείωσης του χρέους, αναδεικνύει και η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Επισημαίνει την έντονη διαφωνία που υπάρχει για το θέμα μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Σε άλλο τόνο γερμανικά δημοσιεύματα

Σε άλλο τόνο από τη γερμανική ηγεσία κινούνται ορισμένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τη DW.

Η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδο της δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο “Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε αναδιάρθρωση του χρέους” και σημειώνει: “Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι θέλει να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μια αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη πως τις ερχόμενες ημέρες θα υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα για υψηλές προσδοκίες καθώς και ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια”.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: “Με το δημοψήφισμα ο Τσίπρας διεύρυνε την ισχύ του, έστησε στον τοίχο την αντιπολίτευση, άφησε να πέσει ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος είχε γίνει βάρος και ακόμα είχε υποστήριξη για το αίτημα του για κούρεμα του χρέους από το ΔΝΤ. Εάν χρησιμοποιήσει τώρα την τελευταία του ευκαιρία και καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις, πολλοί από τους εταίρους δεν θα τον ακολουθήσουν. Εντούτοις θα τον ακολουθήσουν τα αποδυναμωμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ένα όμως πρέπει να παραδεχθούμε για τον Τσίπρα: έχει πιο γερά νεύρα από τους αντιπάλους του”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις