Την άμεση εξεύρεση λύσεων για την ουσιαστική επαναλειτουργία των τραπεζών, αλλιώς οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο, ζητά με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος.

Όπως τόνισε: “Δυστυχώς, η εικόνα των πολιτικών μας εξακολουθεί να είναι αποκαρδιωτική και καταστροφική για την οικονομία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά και καταγγελίες για ζητήματα ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να ομονοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Η οικονομία πεθαίνει. Πριν ξεψυχήσει, λοιπόν, πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για την ουσιαστική επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κάνουν στάση εργασιών, γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν στην πράξη την αργία τους.

Επιταγές και εμβάσματα στο εξωτερικό είναι ανέκδοτο. Σήμερα κιόλας πρέπει να βρεθούν τεχνικές λύσεις για να ξαναρχίσουν οι συναλλαγές, που έχουν περιοριστεί μόλις στα 14,8 εκατ. ευρώ ημερησίως για όλο το τραπεζικό σύστημα, όταν οι ανάγκες ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ”.

Την ίδια ώρα, σφοδρή κριτική για την έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών διατυπώνουν επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, η υπογραφή της Επιτροπής είναι απαραίτητη για την έγκριση κάθε εμπορικής συναλλαγής.

Όμως, όπως καταγγέλλεται, το πώς η επιτροπή αυτή κρίνει τι είναι και τι δεν είναι αναγκαίο “για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος” είναι εντελώς θολό, καθώς δεν υπάρχουν ούτε συγκεκριμένα κριτήρια ούτε προτεραιότητες και πρακτικά είναι αδύνατο να δει μια επιχείρηση γιατί το αίτημά της ικανοποιήθηκε εν μέρει ή απορρίφθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκρίνονται μόνο χαμηλής αξίας συναλλαγές, ενώ ήδη επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους για να πετύχουν την ταχύτερη προώθηση των αιτημάτων τους στην επιτροπή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών πηγών ότι τα αιτήματα για εμπορικές συναλλαγές εξετάζονται γρήγορα, επιχειρήσεις αλλά και τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο όγκος των αιτημάτων καθημερινά αυξάνεται καθώς η κατάσταση ρευστότητας δεν επιτρέπει την ικανοποίησή τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις