Η Τουρκία εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας, αλλά και των ευρωπαϊκών και υπερατλαντικών αγορών, σύμφωνα με την εκτίμηση της αρμόδιας ενεργειακής υπηρεσίας των ΗΠΑ (U.S. Energy Information Administration).

Η συγκεκριμένη υπηρεσία δίνει έμφαση στο ρόλο που θα έχει η Τουρκία στη μεταφορά και διανομή του φυσικού αερίου, καθώς ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια ενισχύουν την ενεργειακή θέση της για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και την Κασπία, στις διεθνείς αγορές.

Τα τουρκικά θαλάσσια στενά είναι το έκτο μεγαλύτερο γεωγραφικό σημείο ενεργειακής διέλευσης πετρελαίου στον κόσμο, με την ημερήσια μεταφορά “μαύρου χρυσού” να καταγράφεται στα 2,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2013.

Από το τουρκικό έδαφος διέρχονται δύο αγωγοί πετρελαίου. Ο ένας περνά από το Ιράκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ο δεύτερος από το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) φτάνει στο ενεργειακό τέρμιναλ του Τζεϊχάν.

Στο επίπεδο της μεταφοράς φυσικού αερίου, ο ρόλος της Τουρκίας αναμένεται να ενισχυθεί με την υλοποίηση των σχεδίων για τον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, αλλά και την Ουγγαρία, με έξοδο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις