Φως στα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα επιχειρεί να ρίξει με δημοσίευμά του, το αμερικανικό περιοδικό Newyorker. Μόνη επιλογή που έχει η χώρα, επισημαίνει το άρθρο, είναι να κάνει την οικονομία της πιο παραγωγική και πάνω απ’ όλα να αυξήσει τις εξαγωγές.

Το μνημόνιο δεν πρόκειται να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημειώνεται, αλλά μια βαθιά μεταρρύθμιση στο νομικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα αναφέρει στο άρθρο του ο James Surowiecki, και τονίζει ότι αν υπάρχει ένα μάθημα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την αντιπαράθεσή της με την ευρωζώνη, αυτό είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται να λάβει την πραγματική βοήθεια που έχει ανάγκη.

Με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε πέντε χρόνια και την ανεργία αν βρίσκεται πάνω από το 25%, χρειάζεται αύξηση των δαπανών για την ανάπτυξη και μια πολύ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι τίποτε από τα δύο δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να γίνει μια βιομηχανική δύναμη καθώς το ήμισυ -σχεδόν – του συνόλου των Ελλήνων μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν λιγότερους από πενήντα εργαζομένους, γεγονός που περιορίζει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

Η Ελλάδα έχει ένα νομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Νομικές διαφορές χρειάζονται για να επιλυθούν περισσότερο από τον διπλάσιο χρόνο, από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές χώρες για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση, και έχει άπειρους κανονισμούς που αποσκοπούν στην προστασία των υπαρχόντων παικτών από τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Στην περίπτωση των εξαγωγών, η χώρα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες που δεν αξιοποίησε πλήρως. Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται ως το καλύτερο στον κόσμο. Ωστόσο, το 60% του ελληνικού ελαιολάδου πωλείται χύμα στην Ιταλία, η οποία στη συνέχεια το μεταπωλεί. Η Ελλάδα θα έπρεπε να συσκευάζει και να πουλά μόνη της το ελαιόλαδό της.

Μια μελέτη που έκανε η McKinsey το 2012 ανέφερε ότι τα προϊόντα τροφίμων θα μπορούσαν να προσφέρουν δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Αντίστοιχα, ο τουρισμός, αν και αντιπροσωπεύει ήδη το 18% του ΑΕΠ, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα είναι Έλληνες, ένα σημάδι ήταν η χώρα θα μπορούσε να κάνει πολύ καλύτερες επιδόσεις αν στόχευε στην ακμάζουσα παγκόσμια τουριστική αγορά. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια αλλά και στο μάρκετινγκ.

Η Ελλάδα πρέπει κατά συνέπεια να ανακόψει την τρέχουσα διαρροή επιστημόνων και μηχανικών, αλλά κάνει μικρές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, με συνέπεια οι άνθρωποι με ταλέντα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Για να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει άλλα προβλήματα. Οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν καλύτερα όταν το επίπεδο της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς είναι υψηλό. Αλλά η ελληνική πολιτεία έχει μια κακή φήμη μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι την θεωρούν πιόνι ειδικών συμφερόντων. Αυτή η δυσπιστία προς την κυβέρνηση είναι ένας λόγος για το υψηλό ποσοστό που έχει η χώρα στην φοροδιαφυγής.

Σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο ο Τσίπρας

Ο Τσίπρας είναι ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να καταπολεμήσει την λιτότητα. Ωστόσο, η Γερμανία έχει καταστήσει οδυνηρά σαφές ότι αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και ότι ο Τσίπρας πρέπει να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για τον εαυτό της. Πρέπει να αποδείξει για ποιο λόγο η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις εξαγωγές. Να καταστήσει ευκολότερο για τους νέους να βρουν δουλειά και να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις