Από τον Μάρτιο είχαν ξεκινήσει οι εργασίες της ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη που προετοίμαζε σχέδιο αντιμετώπισης ενός Grexit, αναφέρει ο Τζέιμς Γκάλμπρέιθ, αμερικανός οικονομολόγος, σύμβουλος του πρώην ΥΠΟΙΚ και μέλος της ομάδας, στο Spiegel.

Στη συνέντευξή του ο Τζ. Γκάλμπρέιθ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, αναφέρει ότι δεν υπήρχε κανένα «μυστικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή» και υποστηρίζει ότι η αποστολή της ομάδας ήταν να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση που οι εταίροι εξανάγκαζαν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το Έθνος, ο καθηγητής σημειώνει ότι έκαναν οικονομική έρευνα εξετάζοντας παλιότερες οικονομικές κρίσης όπως π.χ. στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2000 και στην Κύπρο. Οπότε το ζητούμενο ήταν να βρούμε ένα δρόμο που θα ταίριαζε στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, τονίζει.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά «Φτάσατε στο σημείο όπου αυτό το σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;» ο καθηγητής απαντά μονολεκτικά «όχι».

Ο Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει επίσης ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Αιτιολογεί την μυστικότητα κάτω από την οποία κινήθηκε η ομάδα ως απαραίτητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η δουλειά μας θα είχε παρερμηνευθεί» όπως λέει.

Διαψεύδει τα σενάρια περί «χακαρίσματος» με στόχο την ηλεκτρονική υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών από τα αρχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είχε ενταχθεί στις συζητήσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι «η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την είσπραξη φόρων ώστε να διευκολυνθούν και οι εγκεκριμένες πληρωμές από το ελληνικό κράτος προς τους προμηθευτές του ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γ. Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει καθόλου την προσοχή».

Εκφράζει ακόμη την εκτίμησή του για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, λέγοντας πως ανάλογη εκτίμηση τρέφει και ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί καλή την συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, ο Γκαλμπρέιθ απαντά ότι «ούτε καν ο Σόιμπλε δεν την θεωρεί καλή λύση».

Υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων-ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης-σε σχέση με το θέμα ελάφρυνσης του χρέους και συμπληρώνει ότι «η συμφωνία δεν είναι ακόμη σε ισχύ και το αν εν τέλει θα εφαρμοστεί είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει».

Όσο για τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την ΕΕ από ένα Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) ο Γκαλμπρέιθ θεωρεί ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι απλό, ότι θα πρέπει να ζυγίσει κανείς προσεκτικά το ρίσκο και τα πλεονεκτήματα ενός διαφορετικού, «ανεξάρτητου» νομίσματος, ωστόσο δεν φαίνεται να το αποκλείει ως ενδεχόμενο, εφόσον όπως δηλώνει: «αυτή είναι εν τέλει μια απόφαση που θα ήταν καλύτερο να πάρουν οι πολικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη».

Πηγή: Έθνος