Πλήρη εικόνα για τις κινήσεις στους λογαριασμούς σε βάθος 10ετίας θα έχει από την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ – με την απόφαση που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση να φέρει την υπογραφή του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διαδικτυακού Βήματος, οι ελεγκτές της Εφορίας μέχρι τώρα είχαν δυνατότητα να δουν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών μόνο τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος κάθε έτους. Πλέον θα έχουν στον υπολογιστή τους την συνολική εικόνα των κινήσεων.

Η απόφαση, η οποία έχει πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, ορίζει ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του λογαριασμού οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δέσουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες ερευνώνται και μέχρι σήμερα κολλούσαν σε ελλιπή δεδομένα.