Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πιθανόν να ανέλθει στα νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 250 δισεκ. ευρώ το 2015, αλλά θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα από την Κίνα, ανέφερε το ινστιτούτο Ifo σήμερα.

Το Ifo ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας ίσως ανέλθει στα 330 δισεκ. δολάρια περίπου από τα 220 δισεκ. δολάρια πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία πέρυσι είχε το τρίτο υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στα 100 δισεκ. δολάρια περίπου, αναμένεται να έχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

«Η Γερμανία θα έχει πλεόνασμα ρεκόρ, αλλά δεν θα είναι πια το μεγαλύτερο στον κόσμο» είπε στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Στέφεν Χέντσελ.

Το αδύναμο ευρώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξαγωγές από τη Γερμανία, που παραδοσιακά αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα επιπλέον ποσό ύψους 5 δισεκ. ευρώ από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αποδοθεί στις φθηνότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε το Ifo.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το γερμανικό πλεόνασμα θα ισούται με περίπου το 8,4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα παραβιάσει το όριο του 6% που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις