Σαρωτικά σχέδια για τη λήψη δραστικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι προτάσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας, το κλείσιμο «παραθύρων» και τον περιορισμό της χρήσης φορολογικών παραδείσων αποτελούν την κορύφωση ενός φιλόδοξου διεθνούς εγχειρήματος, που ξεκίνησε προ διετίας, από τις χώρες της G20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου), ως αντίδραση στη διογκούμενη δημόσια οργή για τη φοροαποφυγή των επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος επιβλέπει το ονομαζόμενο σχέδιο «διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς των κερδών» (Beps), δήλωσε ότι είναι «πολύ αξιοσημείωτος» ο βαθμός συναίνεσης που επιτεύχθηκε.

«Είναι σαν να κτίζεις έναν καθεδρικό ναό, μόνο που πήρε δύο χρόνια αντί τρεις αιώνες», σημείωσε.

Ο Ρίτσαρντ Κόλιερ, εταίρος της PwC, της εταιρείας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, επαίνεσε τον ΟΟΣΑ για την επίτευξη μεγαλύτερου του αναμενόμενου βαθμού συναίνεσης.

Το πακέτο των μέτρων – που θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Λίμα του Περού την Πέμπτη – περιλαμβάνει και την πρώτη εκτίμηση για τις πιθανές απώλειες φορολογικών εσόδων από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μεθόδους Bops (σ.σ.: μεταφοράς των κερδών και μείωσης της φορολογικής τους βάσης).

Οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ, τους οποίους ο Οργανισμός θεωρεί συντηρητικούς, δείχνουν ότι η απώλεια των φορολογικών εσόδων ανέρχεται στο 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από την εταιρική φορολογία, ποσοστό που ισοδυναμεί με 100 – 240 δισεκ. δολάρια. Η επίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι πολύ μεγαλύτερη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Πασκάλ Σεν – Αμάν, κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ για φορολογικά θέματα, περιέγραψε το πακέτο των μέτρων ως μία «τεράστια αλλαγή, η οποία έχει ήδη σημαντικές επίδραση στη συμπεριφορά των φορολογουμένων».

Περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν σε σχέδια αναθεώρησης των δομών τους εν όψει των ρυθμίσεων για τα Beps, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 35 χώρες από την Thomson Reuters, η οποία παρέχει τα σχετικά στοιχεία.

Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός πολυμερούς μέσου για την επιτάχυνση της διαδικασίας τροποποίησης των συμφωνιών.
Όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και της G20 συμφώνησαν να υιοθετήσουν τους νέους κανόνες για την καταπολέμηση επιβλαβών φορολογικών πρακτικών, βελτίωση της διαδικασίας επίλυσης των διαφορών και υποβολή στοιχείων από κάθε χώρα, που θα δίνουν στις φορολογικές Αρχές πληροφορίες για το πού έχουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις και πού πληρώνουν τους φόρους.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις