Ολοήμερη είναι σήμερα η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και έως την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

H πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε ότι “δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση”.

Λίγο πριν τις 12:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ενώ στις 14:00 υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και στις 15:30 με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος κατά την αποχώρησή του επισήμανε ότι “ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση”.

Σε έτερη συνάντηση έλαβαν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών – Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τα αγκάθια

Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις 16 από τα 49 μέτρα και δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα 33 θα πρέπει να τα έχει καλύψει το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να ξεκινήσει η προώθηση της δεύτερης λίστας.

Όμως στα βασικά παραδοτέα μέτρα του Οκτωβρίου, τα οποία έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχουν βαριά μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως ισοδύναμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Σε όλα τα μέτωπα, οι δανειστές βλέπουν τόσο καθυστερήσεις, όσο και αποκλίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η φορολογία των ενοικίων.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια, το Μνημόνιο προβλέπει ΦΠΑ 23% με έσοδα 148 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ για του χρόνου. Η κυβέρνηση όπως έγινε χθες γνωστό προσανατολίζεται σε καθιέρωση συντελεστή 6% για τα φροντιστήρια και 13% για τα ιδιωτικά σχολεία (τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τον νόμο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για τα προβλεπόμενα έσοδα μετά τις αλλαγές και συνεπώς ισοδύναμα για να γεμίσει τις «τρύπες».

Στο μέτωπο των ενοικίων, το Μνημόνιο επίσης είναι συγκεκριμένο. Με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος, προβλέπεται αύξηση των συντελεστών φόρου εισοδήματος από ενοίκια από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα). Η διάταξη αυτή περιελήφθη στο νομοσχέδιο της περασμένης εβδομάδας αλλά αποσύρθηκε.

Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα την επαναφέρει σε νέο νομοσχέδιο, αν θα αλλάξει την κλίμακα με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ή θα φέρει και σε αυτή την περίπτωση ισοδύναμα.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο μέτωπο του ΣΔΟΕ καθώς έως τις 30 Οκτωβρίου προβλέπεται μεταφορά 3.500 υποθέσεων, 500 ελεγκτών και της αρμοδιότητας τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει και επιπλέον υπάρχει ανοιχτό και το θέμα παραίτησης της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου.

Μείζον ζήτημα αποτελεί και το ασφαλιστικό για το οποίο μόλις χθες ο Πρωθυπουργός απέρριψε το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να έχει εισπράξει 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που εγκρίθηκε τον Αύγουστο στη βάση υλοποίησης συγκεκριμένων προαπαιτούμενων και να προετοιμάζεται για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες και πάλι με την προϋπόθεση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.

Ωστόσο η καθυστέρηση είναι δεδομένη ενώ το γεγονός πως δεν έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου οδήγησε σε ματαίωση του προγραμματισμένου EWG.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις