Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά κρύβονται πίσω από τις πιέσεις του κουαρτέτου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Έθνος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κουαρτέτο επέμεινε στις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στον προσδιορισμό κριτηρίων με πολύ χαμηλά όρια ως προς την αντικειμενική αξία, το εισόδημα και το σύνολο των οφειλών που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι προσφεύγουν στον “νόμο Κατσέλη“, ώστε να πετυχαίνουν την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση.

Οι προτάσεις των δανειστών αφορούν συγκεκριμένα μόνο τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ένα από τα σενάριά τους που επαναφέρουν για να ασκήσουν πίεση στην ελληνική πλευρά -αυτό της προστασίας κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία έως τα 70.000 ευρώ- καλύπτει μόλις το 20% των ιδιοκτητών.

Η επιμονή των δανειστών, όπως αναφέρουν πηγές, κρύβει τις προθέσεις τους σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για δημοπρασίες ακινήτων με ταχείς διαδικασίες, στη δημιουργία μίας νέας αγοράς στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, έχει στόχο την περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων.

Έτσι, οι τράπεζες θα βρεθούν αναγκασμένες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τα τελευταία χρόνια, να βγάλουν μαζικά στο σφυρί… ακίνητα.

Επειδή, όμως, συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχουν τέτοια τεχνογνωσία, θα προσφύγουν σε δύο λύσεις:

Η πρώτη θα αφορά την πρόσληψη ξένων συμβουλευτικών εταιρειών (στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις) και η δεύτερη θα είναι η πώληση “κόκκινων” δανείων σε distress funds με πολύ χαμηλή ονομαστική τιμή, μόνο και μόνο για να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Φυσικά δεν αποκλείεται να συμβούν και οι δύο λύσεις.

Έτσι, δημιουργείται μία νέα αγορά, όπου ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και εταιρικά σχήματα θα αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές διαμερίσματα, τα οποία είτε θα τα ενοικιάζουν ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους προκειμένου να μένουν μέσα έναντι εντός συμβολικού τιμήματος, είτε θα μεταπωλούν τα “φιλέτα”.

Η πρώτη υψηλή ζήτηση που θα προκληθεί λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης θα προκαλέσει άνοδο των αξιών και έτσι τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα κερδίζουν ακόμη περισσότερα.

Οι Θεσμοί επισήμως στις διαπραγματεύσεις δεν μιλούν ανοικτά για αυτή τη νέα αγορά. Το βασικό τους επιχείρημα είναι πως αν δεν υπάρχουν χαμηλά όρια προστασίας της κύριας κατοικίας, τότε δεν θα πληρώνει κανείς το δάνειό του.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει πως μία απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα προκαλούσε νέο και μεγαλύτερο σοκ στην ελληνική κοινωνία όταν τα χρόνια της ύφεσης έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 40% και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 26%.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις