Τα αποτελέσματα των stress test ήταν καλύτερα των αναμενομένων δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος τέσσερις μέρες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των στρες τέστς.

Μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων.

Η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεακήμερο του Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος στον υπολογισμό του τελικού ποσού των κεφαλαίων που οφείλει να καλύψει η κάθε τράπεζα θα ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπό την προϋπόθεση αυτή και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μπορούν να αρθούν – όπως εκτίμησε το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ – μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Επίσης από το δεύτερο εξάμηνο του επομένου έτους σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι εφικτό η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης.

Αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ υπογράμμισε ότι ο νέος Νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια των νοικοκυριών.

Υποστήριξε ωστόσο ότι μετά τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η Black Rock το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα κλαδικά όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις