Για το μεσημέρι του Σαββάτου (14.00) ανανεώθηκε το νέο ραντεβού συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση εξπρές ενώ είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για τα «ανοικτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι είναι το βασικό ζήτημα που μένει προς επίλυση, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων.

Ωστόσο, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη έως το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου να συνεδριάσει την Κυριακή το Euro Working Group και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική προσέγγιση και ειδικότερα:

  • Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.
  • Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.
  • Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στη βάση της συμφωνίας (πλειστηριασμοί, ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση 100 δόσεων, διατάξεις για ΤΧΣ και τραπεζική διακυβέρνηση).

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για ακόμη περίπου ένα επταήμερο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταρτιστεί ο κατάλογος με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε: Κομισιόν: Προθεσμία για την έγκριση των 2 δισ.

Διαβάστε: Εurostat: Ύφεση 0,5% το γ’ τρίμηνο του 2015

    Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις