Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, όσον αφορά στα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια. Η συμφωνία μοιάζει επώδυνη καθώς πλήρη κάλυψη από τους πλειστηριασμούς θα έχεις μόλις το 25% των δανειοληπτών.

Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει δυο κατηγορίες δανειοληπτών:

Η πρώτη κατηγορία, για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, αφορά δανειολήπτες με εμπορική αξία του ακινήτου έως 170.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα για τετραμελή οικογένεια έως 21.000 ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία θα εξετάζεται η δυνατότητα για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία, αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης, θα την αναλαμβάνει το κράτος και το σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Θα υπάγονται οφειλέτες που έχουν α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για τετραμελή οικογένεια.

Τα δάνεια της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 25% των “κόκκινων” στεγαστικών, ήτοι 100.000 στεγαστικά.

Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας, η κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κάλυψη της δόσης από το δανειολήπτη.

Στη δεύτερη κατηγορία, τα κριτήρια στοχεύουν όχι στην προστασία της α’ κατοικίας οριζοντίως, αλλά την εκ νέου ενεργοποίηση των “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατηγορία αυτή αφορά στο 35% των “κόκκινων” στεγαστικών.

Για αυτή την κατηγορία, η δόση θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και δηλωθέν εισόδημα έως 35.086 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει τριετή διάρκεια, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια θα βασίζονται στις εύλογες δαπάνες.

Η μη πληρωμή της καθορισμένης δόσης θα σημαίνει απώλεια της όποιας προστασία, καθώς δεν υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης από το κράτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.013 είναι “κόκκινα”.

Την άλλη Δευτέρα η δόση


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png
“Έχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συμφωνία κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Θα ενημερωθεί επίσης το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, αρχίζουν οι συζήσεις για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις