Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) “αποτελεί οργανικό στοιχείο ενός πολιτικού σχεδίου για την παγκόσμια διακυβέρνηση, από επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους, απέναντι σε πολίτες, καταναλωτές, παραγωγούς και εργαζόμενους” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Εσείς τι ξέρετε για την ΤΤΙΡ;“.


Πρόσθεσε ότι το σύνολο αυτό των επιχειρηματικών συμφερόντων αποσκοπεί στην υποκατάσταση της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και την μετατροπή της εκτελεστικής εξουσίας σε κατάσταση υπαλληλίας, υπό καθεστώς μόνιμης διαπλοκής.

Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, επισήμανε ότι μετά την “ολοκλήρωση του κύκλου” των κινημάτων κατά του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, περίπου το 2006-2007, “άρχισε η αντεπίθεση με στόχο την υπέρβαση της κρίσης προς όφελος των αγορών, αλλά και την δημιουργία ενός νέου πολιτικού-κοινωνικού στάτους“.

Τόνισε ότι με αφορμή την ΤΤΙΡ, “αναδεικνύεται πολύ σοβαρά το ζήτημα της ΕΕ”, καθώς “πρόκειται για την άρνηση της ΕΕ ως διακριτής οντότητας σε έναν πολυπολικό κόσμο”.

Χαρακτήρισε δε, την ΤΤΙΡ ως “θεσμοθετημένη άρνηση αυτής της προοπτικής της ΕΕ” προσθέτοντας ότι αν η ΕΕ εισέλθει σε αυτήν την κατάσταση, τότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει προοπτική.

Είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστούσε “ήττα της πολιτικής και της δημοκρατίας“, ενώ “αν τα ευρωπαϊκά όργανα τεθούν αυτοβούλως στις διαδικασίες αυτής της συμφωνίας, τότε, δύσκολα θα μπορούν να λειτουργούν”.

Τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων, προσθέτοντας ότι “ο συσχετισμός αυτός χρειάζεται να διαμορφωθεί, ώστε να αξιοποιείς τις αντιθέσεις, κερδίζοντας χρόνο, χώρο και διαμορφώνοντας συμμαχίες”.

Πρόσθεσε ότι την διαμόρφωση αυτού του συσχετισμού μπορεί να την βοηθήσει μια ισχυρή και συστηματική επίδραση των κινημάτων και της αριστεράς, “κινηματική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει”.

Είπε ότι το όλο ζήτημα της ΤΤΙΡ, πρέπει “να πολιτικοποιηθεί, να απασχολήσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, να τεθεί ως γνωμοδότηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και να δημιουργηθεί μόνιμη υποεπιτροπή με αντικείμενο το ζήτημα αυτό, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής”.

“Το θέμα πρέπει να τεθεί στην πολιτική ατζέντα των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, ανατροφοδοτούμενο ταυτόχρονα με κινηματικές δράσεις. Τότε μόνο μπορεί να μπει τέρμα σε αυτήν την κατάσταση που μόνο εφιάλτες μπορεί να φέρει”, ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε διάφορες πλευρές της ΤΤΙΡ, αναφέρθηκε η Δώρα Κοτσακά, Διδάκτωρ Πολ. Κοινωνιολογίας, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» επισημαίνοντας καταρχήν ότι η ΤΤΙΡ δεν είναι μια συμφωνία, καθώς συνοδεύεται και από άλλες, ενώ όλες μαζί αφορούν 80 χώρες, 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η κ. Κοτσακά επισήμανε ιδιαίτερα την αδιαφάνεια που περιβάλλει το όλο καθεστώς των διαπραγματεύσεων, με τις πρώτες αποκαλύψεις γύρω από την συμφωνία να προέρχονται από τα Wikileaks, και κατόπιν του θορύβου που ξέσπασε, να επιτρέπεται οι διάφοροι υπουργοί να έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα, και όχι στο σύνολό τους, στις κατά τόπους πρεσβείες των ΗΠΑ.


Η ομιλήτρια στάθηκε επίσης, στο θέμα του τρόπου επίλυσης των διαφορών κράτους-επενδυτών (ISDS), τονίζοντας ότι επί της ουσίας “το δίκαιο του επενδυτή ανάγεται σε συνταγματικό κανόνα”.

Ανέφερε ότι θέλουν “εταιρικά δικαστήρια” τα οποία θα στελεχώνονται από ομάδα 200 τον αριθμό δικηγόρων οι οποίοι θα “πληρώνονται με το κομμάτι“, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που το κράτος δικαιωθεί θα υποχρεώνεται να… καταβάλλει ποσό ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων για τα δικαστικά έξοδα.

“Το ISDS ουσιαστικά παγώνει την δυνατότητα των διοικητικών αρχών να ρυθμίσουν” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας επίσης, ότι ειδικά στο ISDS αντιδρούν διάφορες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα, η οποία στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ενδεχόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ, κατάσταση που επιβαρύνεται και από την απουσία δημοσίου διαλόγου επί του ζητήματος.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση ως έχει σήμερα, είπε ότι διαπραγματεύεται η Κομισιόν, την οποία έχουν εξουσιοδοτήσει τα Κοινοβούλια, με το Κογκρέσσο των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει και ένα Συμβούλιο, επικουρικό της Κομισιόν αποτελούμενο από εκπροσώπους των 28 κρατών της ΕΕ.

Τις όποιες ενστάσεις των κρατών, διαμεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν.

Βάσει, επίσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η συμφωνία για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα, ενώ προκειμένου να περάσει από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ, πρέπει προηγουμένως να θεωρηθεί ως μικτή συμφωνία. Για να γίνει δε αυτό, απαιτείται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από κάποια κυβέρνηση ή από κάποιον Επίτροπο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις