Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για το θέμα των “κόκκινων”δανείων, με την υπόθεση να έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με διακύβευμα το αν και τα στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να αγοράζονται από κερδοσκοπικά funds ή εταιρείες – με την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Στη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, υπήρξε διαφωνία στο θέμα της ένταξης και “κόκκινων” στεγαστικών δανείων στον νόμο που θα δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης από ξένα funds. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό που του ζήτησε να επιμείνει στην κυβερνητική θέση.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των Θεσμών, που κράτησε 6,5 ώρες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ότι η φόρμουλα της συμφωνίας έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.

Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει το Κόκκινο, λόγω της εμπλοκής ενδέχεται να καθυστερήσει η κατάθεση του νόμου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων. Επίσης οι επικεφαλής των Θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο Σάββατο από την Αθήνα αντί για το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Το θέμα του νομοσχεδίου για τη μεταφορά των κόκκινων δανείων σε εταιρίες ή funds απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Για ασφαλιστικό

Στην κατάθεση ενός νέου νόμου πλαισίου μέσα στο Δεκέμβριο για τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος με την εθνική και την αναλογική σύνταξη προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Δεν απορρίπτουν οι δανειστές την ελληνική πρόταση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να εξοικονομηθούν 300 εκ. ευρώ και να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις, όπως διαπιστώθηκε κατά την συνάντηση τους νωρίτερα με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση για το χρέος, εμφανίστηκε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τάχθηκε, ακόμη, υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Κόκκινο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις