Οι μειώσεις των συντάξεων, “μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και οδηγούν σε ακραία φτώχεια ολόκληρες οικογένειες, όχι μόνο συνταξιούχων, αλλά και των άνεργων παιδιών και εγγονών τους που ζουν από αυτές, ενώ ανακυκλώνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης στην οικονομία”, τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης.

Αναφέρει πως με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, η κυβέρνηση «άνοιξε τον δρόμο για τη νέα λεηλασία των συντάξεων, που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το επικοινωνιακό ασημόχαρτο της δήθεν ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Σημειώνει πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αντιπαρατίθενται για το ποιος θα πάρει το πολιτικό κόστος των προωθούμενων νέων μειώσεων των συντάξεων, τις οποίες όλοι μαζί, από κοινού και με το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισαν στη Βουλή ως βασικό περιεχόμενο του 3ου μνημονίου.

«Τα δάκρυα που χύνουν όλοι τους για τις κύριες συντάξεις είναι κροκοδείλια» τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και επισημαίνει ότι αφού οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσαν τις κύριες συντάξεις κατά 35-50%, και η σημερινή κυβέρνηση «πρόλαβε ήδη, μέσα σε 3 μήνες από τις εκλογές, να τις μειώσει επίσης, ποικιλοτρόπως».

Υπενθύμισε μεταξύ άλλων την αυξημένη παρακράτηση για υγειονομική περίθαλψη, την επιπλέον ποινή μείωσης 10% ετησίως για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις σταδιακές ετήσιες μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσής των κύριων συντάξεων λόγω επαναφοράς της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων, που «είχα παγώσει όταν είχα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης».

Προσθέτει ότι οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε μειώσει μέχρι και 50%, η σημερινή κυβέρνηση, μετά την καλοκαιρινή μείωσή τους κατά 6%, λόγω θέσπισης αντίστοιχης εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, θα τις μειώσει εκ νέου, μέχρι και 20%, καθώς επαναφέρει τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», αλλάζοντας απλώς την ονομασία της σε «κανόνα βιωσιμότητας».

Επίσης κάνει λόγο και μείωση των εφάπαξ κατά 10-15%, επιπλέον των μειώσεων τους το 2012 κατά 35-40%.

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες με ενωτικούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες και με παλλαϊκό ξεσηκωμό, μπορούν να ανατρέψουν τις αντιασφαλιστικές και συνταξιοκτόνες μνημονιακές πολιτικές και το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ που τις εφαρμόζει, να υπερασπίσουν τις συντάξεις, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και υγεία, το ίδιο το παρόν και το μέλλον τους και να προκαλέσουν ελπιδοφόρες για το λαό πολιτικές εξελίξεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις