Την πρώτη επίσκεψή του στη Λισαβόνα πραγματοποιεί κλιμάκιο των δανειστών, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Αντόνιου Κόστα που έχει αρχίσει να ξηλώνει μέτρα λιτότητας, με τη στήριξη των συμμάχων της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η τρόικα εξετάζει τον προϋπολογισμό του 2016 που έχει υποβάλει η Πορτογαλία στις Βρυξέλλες με καθυστέρηση, λόγω των εκλογών στις 4 Οκτωβρίου. Το τεχνικό κλιμάκιο θα παραμείνει στη Λισαβόνα έως τις 3 Φεβρουαρίου.
Ενάμιση χρόνο μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, η τρόικα συνεχίζει να επισκέπτεται τη χώρα δύο φορές ετησίως μέχρι το 2035, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν χορηγηθεί στη Λισαβόνα.

Για το 2016 η πορτογαλική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,1%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας και η Κομισιόν υπολογίζουν ότι θα είναι μικρότερη, στο 1,7%. 

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση  από την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της άρσης ορισμένων μέτρων λιτότητας που εφάρμοζε η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση από το 2011. Έχει υποσχεθεί ότι θα περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ το 2016, από 4,5% που ήταν το 2015.
Οι προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη έχουν χαρακτηριστεί “μη ρεαλιστικές” από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s.

Η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει ορισμένα μέτρα, για παράδειγμα κατήργησε τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ελάφρυνε έναν πρόσθετο φόρο εισοδήματος και αναπροσάρμοσε τις κοινωνικές παροχές, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στο 1,01 δισεκ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις