Σε υψηλό εξαετίας η ανεργία... στην Ελβετία

Σε υψηλό εξαετίας η ανεργία... στην Ελβετία
Για τέταρτο συνεχή μήνα αυξήθηκε τον Ιανουάριο το ποσοστό της ανεργίας στην Ελβετία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι ετών, αποτελώντας μια ακόμα ένδειξη των πιέσεων που ασκεί το ισχυρό ελβετικό φράγκο στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας σε μη εποχικά απροσαρμοσμένη βάση αυξήθηκε στο 3,8% τον Ιανουάριο από το 3,7% ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2010.

Οι ελβετοί εξαγωγείς προχώρησαν στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας τον περασμένο χρόνο προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες, μετά την ξαφνική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να εγκαταλείψει το συναλλαγματικό πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της SNB και οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος βοήθησαν να σταθεροποιηθεί το φράγκο γύρω στα 1,08 ανά ευρώ, ενώ τώρα κινείται κοντά στα 1,10.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το φράγκο παραμένει «σημαντικά υπερτιμημένο» έναντι του ευρώ.

Το ποσοστό της ανεργίας σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στο 3,4%, αμετάβλητο συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα.