Ανάκαμψη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ανάκαμψη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σημαντική ανάκαμψη από τη χθεσινή μεγάλη πτώση τους καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τα θετικά αποτελέσματα της Commerzbank και το ράλι στις τιμές του πετρελαίου να βοηθά τις τράπεζες και τις μετοχές που σχετίζονται με εμπορεύματα να ανακτήσουν και πάλι το χαμένο έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 2% στις 1.218,97 μονάδες, έχοντας καταγράψει χθες απώλειες 3,7% όταν η βουτιά των τραπεζών και των μετοχών που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες οδήγησαν τον δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών.

Ενισχυμένες ήταν οι τράπεζες, με την Commerzbank να σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 14% μετά την επιστροφή της σε κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο. Ο τραπεζικός δείκτης STOXX 600 Banks κινείτο ανοδικά κατά 3,8%.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης. Υπάρχει τόση νευρικότητα στην αγορά αυτή τη στιγμή που ακόμα και κάποια ελαφρώς καλά νέα από μια τράπεζα όπως η Commerzbank γίνονται δεκτά με πολύ καλό τρόπο», σχολίασε ο Μαρκ Πριστ από την ETX Capital.

Ο γερμανικός DAX ενισχυόταν κατά 1,4%. Χρηματιστές είπαν πως τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γερμανία, που έδειξαν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, καθησύχασαν κάπως τους επενδυτές.

Ο FTSEurofirst 300, ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει μέχρι στιγμής πτώση 5%, με τις απώλειες για τις τράπεζες να διαμορφώνονται στο 7,5% περίπου, λόγω των ανησυχιών για την κερδοφορία τους σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και επιτοκίων.

Η επιφυλακτικότητα για την έκθεση των τραπεζών σε πιθανή αθέτηση πληρωμών από εταιρίες του ενεργειακού κλάδου επίσης επηρέαζε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου κατέγραφε σήμερα άνοδο 3,1% ύστερα από το ράλι που σημειώνει το πετρέλαιο, με τις τιμές του αργού να ενισχύονται πάνω από 3%.