Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει χρεοκοπήσει, ενώ η Αριστερά βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς συλλογικής και συνολικής ήττας, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στο The Press Project, ενώ τόνισε ότι επιχειρούμε να μετατρέψουμε την ΕΕ, που ιδρύθηκε σαν καρτέλ, σε χώρο κοινής ωφελείας και Δημοκρατίας.Αναφερόμενος στην κρίση και την αποδόμηση και διάλυση της ΕΕ, όπως ανέφερε, έκανε μία σύγκριση με τις ΗΠΑ.

“Σε μία ιδιαίτερα ατελή δημοκρατία, όπως των ΗΠΑ, αν είχαν μείωση μισθών αντίστοιχη με της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα είχε καταρρεύσει και η Κεντρική Τράπεζα θα είχε αλλάξει προσωπικό. Δεν θα μπορούσε να σταθεί γραφειοκράτης ή πολιτικός με τέτοια αποτυχία. Δεν θα υπήρχε προαγωγή του κυρίου Τόμσεν”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στην Ευρώπη, η πορεία είναι φθίνουσα, επειδή εκείνοι που βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων δεν ελέγχονται, υποστήριξε. “Αν γνώριζαν ότι θα χάσουν τις θέσεις τους, θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Ο κύριος Τόμας Βίζερ που προεδρεύει στο EuroWorking Group και δεν τον έχει κανείς εκλέξει ούτε για θυρωρό στην πολυκατοικία του, ουσιαστικά διοικεί την Ελλάδα και την Ιταλία και την Ισπανία και είναι μόνιμος εκεί” σημείωσε.

“Αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η τρόικα παραμένει τρόικα. Δεν υπόκειται σε κανέναν απολύτως έλεγχο. Μακάρι να είχαμε την ατελή Δημοκρατία των ΗΠΑ”, κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Ως προς το σχέδιο του κινήματος DiEM25, τόνισε ότι επιδιώκεται μέσα από πρωτοβουλίες όπως στην Ισπανία, όπου σταματούν δημοπρασίες πρώτων κατοικιών και εξώσεις, να δημιουργηθούν συνθήκες τοπικών δράσεων με σκοπό τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε χώρο κοινής ωφέλειας, ιστό πραγματικά δημοκρατικής Ευρώπης.

“Έτσι διασφαλίζεται η εθνική ανεξαρτησία“, σημείωσε.

Ως προς το πολιτικό τοπίο στην ΕΕ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει. “Με τον Σόιμπλε ξέρεις τι σου γίνεται, όχι με τον Σαπέν“, είπε, συγκρίνοντας τον γερμανό με τον γάλλο, σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών.

“Τα πράγματα για τη σοσιαλδημοκρατία κατέρρευσαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, αρχές ’90, με την ανάδυση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Έγινε πιο εύκολο τότε, αντί οι πολιτικοί να χαλάνε τις σχέσεις με το βιομηχανικό κεφάλαιο ή να έχουν κόντρα, να κάνουν μία συμφωνία τύπου Φάουστ μαζί του. Βρήκαν τρόπο να χρηματοδοτούν τον εαυτό τους και το κράτος. ‘Θα σας αφήσουμε να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά εσείς θα μας δίνετε ένα κομμάτι από τα κέρδη’, είπαν. Υπήρχε και χρηματισμός των κομμάτων.

Όταν οι πυραμίδες το 2008 κατέρρευσαν, τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας είχαν χάσει την ηθική τους πυξίδα και την αναλυτική τους ικανότητα. Έκαναν λόγο για νέα περίοδο καπιταλισμού, για ακίνδυνο κίνδυνο κλπ. Όταν κατέρρευσαν όλα αυτά, οι σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν πλέον το θάρρος να τους πουν ‘το σύστημά σας κατέρρευσε, σας παίρνουμε τις τράπεζες’. Ήταν εντολοδόχοι εκείνων των κύκλων που τους είπαν ‘διασώστε μας’, κάνοντας μία απίστευτη μεταφορά χρήματος από τους μη έχοντες προς τους ίδιους. Εκείνη τη στιγμή, η σοσιαλδημοκρατία κατέρρευσε. Στην Ελλάδα, αυτό πήρε και τη μορφή της υπογραφής μνημονίων.

Πού ακούστηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Παπανδρέου να δέχεται την έννοια ότι ένα πτωχευμένο κράτος θα γλίτωνε από την πτώχευσή του, δανειζόμενο το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε απόλυτες τιμές, υπό τον όρο σκληρής λιτότητας, για να πληρωθούν τα παλαιότερα και νέα δάνεια;” σημείωσε.


Για τα μνημόνια, ανέφερε πως “στόχος είναι η τρόικα να πάει στο Παρίσι“. Ενώ σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε, τόνισε πως με δεδομένο το ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, ένας άνθρωπος σαν τον Σόιμπλε, ο οποίος κινεί όλα τα νήματα στο Eurogroup, έχει το δικό του πλάνο.

“Έχει σαθρή ανάλυση για το τι μπορεί να σταματήσει την αποδόμηση στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλάνο του, θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η συνοχή είναι μέσα από τη συρρίκνωση της ζήτησης στις ελλειμματικές χώρες.

Έχει λάθος, αλλά αυτός είναι ο τρόπος σκέψης του.

Ξεκίνησε τη λιτότητα για να κρατηθεί η Λετονία στην ΕΕ με αυξητική μείωση της ζήτησης, ώστε εξάγεις την ανεργία, και παράλληλα, γίνεται μετατόπιση εισοδήματος από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα προς τους τραπεζίτες, ξένους και ντόπιους, μέσω φορολογίας.

Στην Ελλάδα, η λιτότητα πήρε πιο έντονη μορφή. Τρεις φορές μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας. Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα. Το μετάνιωσαν. Το να χάσεις το 1/3 του εθνικού εισοδήματος, καθιστά το χρέος ακόμα λιγότερα βιώσιμο.

Στην Κύπρο δεν είχε σχεδόν καθόλου λιτότητα. Είχε μόνο κούρεμα καταθέσεων. Άλλη μορφή μεταφοράς εισοδήματος.

Στόχος είναι αυτή η διαδικασία να καταλήξει στο Παρίσι, έτσι ώστε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση να μην έχει πια τον έλεγχο του γαλλικού Κρατικού Προϋπολογισμού. Για τον Σόιμπλε, αυτό είναι το Plan B του. Το Plan A ήταν μια ομοσπονδία, αλλά ούτε οι γαλλικές ελίτ, ούτε η Μέρκελ συμφωνούσαν μαζί του. Και εκείνος είπε ‘δεν θέλετε ομοσπονδία, θα φάτε λιτότητα παντού’. Όλη η Ευρώπη έχει μπει πια στο μνημόνιο“, επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Η συνέντευξη του πρώην υπουργού ΟικονομικώνΠηγή: The Press Project

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις