Συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης και της Philip Morris International Management S.A. υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Philip Morris International, Ανδρέα Καλαντζόπουλο.

Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, με τη συμφωνία επισφραγίζεται αφ’ ενός η πρόθεση της Philip Morris να προμηθευτεί από τους καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018 και αφ’ ετέρου η δέσμευση του υπουργείου να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.

«Πρόκειται», ανέφερε, «για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως, προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή»

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η εφαρμογή αντίστοιχης συμφωνίας κατά την τριετία 2013 – 2015 συνέβαλλε αποφασιστικά στη βιωσιμότητα του κλάδου καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα και επέφερε αποτελέσματα σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Καλαντζόπουλος.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η συμφωνία εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών, μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών.

Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια καπνών «ανατολικού τύπου» της Ελλάδας ανέρχεται σε 150.000 στρέμματα και στον κλάδο απασχολούνται περίπου 13.000 καλλιεργητές, 12.000 εργάτες γης, καθώς και 3.000 εργαζόμενοι στην πρώτη φάση της επεξεργασίας και των συναφών με τον καπνό δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, η καλλιέργεια καπνών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες περιοχές και, για κάποιες από αυτές, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος και ταυτόχρονα μια σημαντική κληρονομιά της ελληνικής γεωργικής παράδοσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις