Κίνητρα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί μεταβίβασης “κόκκινων” δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών, καθώς και των μικρών επαγγελματιών ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η ΤτΕ.

Σύμφωνα με το Έθνος, ως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί οι εξής παρεμβάσεις:

-Θέσπιση κινήτρων προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Θα καθοριστούν με τροποποίηση του νόμου Δένδια και η αλλαγή θα αφορά ότι το ποσό που θα σβήνεται δεν θα φορολογείται ως εισόδημα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές, χωρίς επιβαρύνσεις.

Ακόμη μία παρέμβαση που προωθείται, είναι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, των μελών των ΔΣ.

-Τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος, τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης “κόκκινων” δανείων, όσο κυρίως, προς τις κατηγορίες που επιτρέπεται να πωλούνται.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει χαμηλό όριο οφειλών, πάνω από το οποίο θα ανάβει το “πράσινο φως” για τη μεταβίβαση των “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

-Η τρίτη αλλαγή που δρομολογείται είναι από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Θα καθορίζει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των Εταιριών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (funds).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται να μπουν αυστηρές απαιτήσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των προαναφερόμενων εταιρειών, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος “αεριτζήδων” στην αγορά.

Παράλληλα, θα τους δίνεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις