Για το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη και στη διάρκειά της αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επαφών και η σειρά συζήτησης των θεμάτων.

Σήμερα το απόγευμα στις 18:30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά και το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Παρά την πρόοδο την οποία διαπιστώνουν και οι δύο πλευρές, ουσιαστικό αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει η αδυναμία εξεύρεσης χρυσής τομής αναφορικά με το πόσα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στα καλύτερα των προσδοκώμενων δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) ενώ θα παρουσιάσει και τα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, από την προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι προφανές ότι η συζήτηση με το κουαρτέτο θα είναι εξαντλητική.

Στα θέματα για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

ΕΝΦΙΑ: Οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά «στρατηγικό πλάνο» για τον ΕΝΦΙΑ το οποίο θα προβλέπει αυτόματες αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος:
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ενημερωθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετα βάρη στους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Ωστόσο, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το γεγονός ότι προστατεύονται οι έχοντες εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ, που αντιστοιχούν όμως σε πάνω από το 95% του συνόλου.

Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων: Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συζητήθηκε το ενδεχόμενο εν τέλει τα ταμεία να είναι τρία (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων – επιστημόνων που είναι το σημερινό ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ μόνος του), αλλά αυτό το σενάριο διαψεύδεται από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Φαίνεται πάντως ότι για την ολοκλήρωση των ενοποιήσεων θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά μεγαλύτερη περίοδος εφαρμογής από το ένα έτος.

Συντάξεις: Είναι από τα κρισιμότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς από τον εκ νέου υπολογισμό των σημερινών συντάξεων θα προκύψει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Για τον υπολογισμό έχει εμπλακεί και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στο ΙΚΑ δεν θα υπάρχουν -δημοσιονομικά- μεγάλες διαφορές.

Πάντως με αντάλλαγμα την προστασία των κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια σειρά υπαναχωρήσεων, με αιχμή τις μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

«Κόκκινα» δάνεια: Η διαπραγμάτευση εμπεριέχει τέσσερις διαφορετικές ενότητες: τις τροποποιήσεις του νόμου Δένδια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε μη τραπεζικούς οργανισμούς, τη θέσπιση συντονιστικού μηχανισμού, αλλά και την περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθούνται στα δικαστήρια.

«Κλειστά επαγγέλματα»: Στο στόχαστρο έχει μπει το επάγγελμα του μηχανικού αλλά και του δικαστικού επιμελητή. Για τους επιμελητές προωθούνται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης των υπηρεσιών τους μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (σ.σ.: π.χ. 25 ευρώ για ηλεκτρονική επίδοση, υπολογισμός κόστους βάσει χιλιομετρικών αποστάσεων κ.λπ.).

Πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους: Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει προταθεί το πρόστιμο των 10.550 ευρώ να μειωθεί στα 3.500 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο υπάλληλος που θα εντοπίζεται ανασφάλιστος θα προσλαμβάνεται στην επιχείρηση υποχρεωτικά για τουλάχιστον 9 μήνες.

Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών:
Θα πρέπει να καθοριστεί ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Κατά τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να ισχύει ο τύπος «ακαθάριστα έσοδα μείον έξοδα», ωστόσο έμεινε ως εκκρεμότητα να εξεταστεί και το ποια έξοδα θα αναγνωρίζονται κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου τύπου.

Σε κάθε [ερίπτωση αν από τη διαπραγμάτευση προκύψει η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα μειωθούν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι θεσμοί θα ζητήσουν «ισοδύναμα».

Ιατρικές δαπάνες-ΜΗΣΥΦΑ: Τα τεχνικά κλιμάκια εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα πωλούνται από τα supermarkets. Εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής λίστας από τον ΕΟΦ και η κοινοποίησή της στις εταιρείες, προκειμένου να δοθούν τιμές και να ξεκινήσει η διάθεση από τα supermarkets.

Για τη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ έχει συζητηθεί η επιβολή ορίου για δύο επισκέψεις στους γιατρούς της ίδιας ειδικότητας ανά μήνα για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, μελετάται πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις που θα επιτρέπονται ανά εξάμηνο και ανά κωδικό με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης κατά τουλάχιστον 10%-12%.

Επίσης, προωθείται το «μπλοκάρισμα» του ΑΜΚΑ και της δυνατότητας συνταγογράφησης για όσους νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομεία.

Χαμηλές προσδοκίες για το χρέος

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς την αρχική ευφορία από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για έναρξη των συζητήσεων στο εγγύς μέλλον αναίρεσε ουσιαστικά η χθεσινή τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Γερμανοί δεν βιάζονται καθόλου.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική, ΑΠΕ, euro2day

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις