Κατασχέσεις από θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο

Κατασχέσεις από θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο
Ηλεκτρονική κατάσχεση του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και χρηματιστηριακών λογαριασμών προβλέπει το σχέδιο της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από τον Γιώργο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δρομολογήσουν όλες τις κινήσεις για να δεσμευθεί το περιεχόμενο θυρίδων και χρηματιστηριακών λογαριασμών για την αποπληρωμή χρεών οφειλετών του Δημοσίου.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως σε θυρίδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή καταθέσεις ως 10 δισ. ευρώ. Εκεί θεωρείται πως κατευθύνθηκε το 25% των εκροών 40 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 325.000 θυρίδες, εκ των οποίων το 60%-70% είναι μισθωμένο. Υπολογίζεται ότι η Alpha διαθέτει 150.000 θυρίδες, η Eurobank 30.000, η Εθνική 75.000 και η Πειραιώς 70.000.

Σήμερα άνοιγμα θυρίδων προβλέπεται μόνο με εντολή εισαγγελέα και κατάσχεση του περιεχομένου τους με απόφαση του ΣΔΟΕ. Επίσης, σύμφωνα με τον φορολογικό κώδικα – σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, μπορεί να δεσμευτεί το 50% του περιεχομένου των θυρίδων – ρευστού και τιμαλφών.