Συμβιβαστική πρόταση για την προληπτική επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η πρόταση αφορά νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων– η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση πληροί τις απαιτήσεις τουEurogroup που ζήτησε νομοθέτηση, αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα.

Σύμφωνα με “Το Βήμα”, πάντως, προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου υιοθέτησαν πλήρως την απαίτηση του ΔΝΤ και ζήτησαν συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων”, επιτεύχθηκε συμβιβασμός στα “κόκκινα” δάνεια και στο θέμα του αφορολόγητου μέσω νέας μείωσης.

Η συμφωνία οδηγεί στο “σφυρί” όλα τα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018.

Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση “κόκκινων” δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που ζητούσε η κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία κόκκινη γραμμή των 9.090 ευρώ τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις