Απογοήτευση, απελπισία και οργή περιγράφει ανταπόκριση του Guardian από τους δρόμους της Αθήνας, την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς οι πολίτες βλέπουν ότι η ζωή τους αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο με τα νέα μέτρα.

Ο δημοσιογράφος μιλά με επαγγελματία που κανονικά έπρεπε να είχε συνταξιοδοτηθεί, αλλά συνεχίζει να δουλεύει γιατί “δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί”. Πράγμα που είναι αδύνατο, όταν ο φόρος εισοδήματος έχει αυξηθεί κατά 29%, η εισφορά στο ταμείο κατά 20%, η σύνταξή του μειώθηκε κατά 50 ευρώ και πρέπει να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ.

“Ειδικά αυτό με τον ΕΝΦΙΑ με εξαγριώνει. Είχαν πει ότι θα τον καταργήσουν!” αναφέρει για την κυβέρνηση Τσίπρα, εκφράζοντας την ίδια οργή που νιώθουν και άλλοι ψηφοφόροι του κόμματος, οι οποίοι νιώθουν πως εξαπατήθηκαν.

“Όσα υποσχέθηκε ήταν παραμύθια” λέει ο 70χρονος.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το τελευταίο “πακέτο” των μέτρων είναι το πιο δυσμενές μέχρι στιγμής.

Ένας οδηγός ταξί με τον οποίο μιλά ο δημοσιογράφος, περιμένει “έκρηξη“. Κρίνοντας από τις συζητήσεις που ακούει στο ταξί, οι περισσότεροι θεωρούν πως αν δεν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση. “Να με θυμάσαι, γιατί αυτό θα γίνει. Θα γίνει έκρηξη στην Ελλάδα και θα ξανάρθει η δραχμή” αναφέρει.

Ο Guardian γράφει πως η κρίση εξαπλώνεται σαν καρκίνος στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, καταστρέφοντας οικογένειες, κλείνοντας επιχειρήσεις, αχρηστεύοντας νοσοκομειακές δομές και οποιαδήποτε άλλη μορφή κοινωνικής φροντίδας. Οι γιατροί λένε πως είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, λόγω των πολλών ελλείψεων.

“Το να μαθαίνουμε να ζούμε με την αβεβαιότητα είναι το νέο ‘φυσιολογικό’” λέει φοιτητής της Ιατρικής που συμμετείχε στη διαδήλωση στο Σύνταγμα. “Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό επ’ άπειρον. Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο. Ποιος θα επιβιώσει με 384 ευρώ το μήνα;”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις