Σκληρή ήταν η απάντηση των δανειστών στην επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία διεμήνυε πως οι βουλευτές της κυβέρνησης δεν θα ψηφίσουν κάποια από τα προαπαιτούμενα.

Όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή»: Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, καθώς δεν θέλει να αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους, αλλά και στο «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως τα κοινοβούλιά τους, που θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης, δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε αλλαγή.

Παράλληλα, με έγγραφό του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Καμία υποχώρηση λέει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα καμία υποχώρηση δεν αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί σχετικά με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα ειδικά μισθολόγια, προκαλώντας ανησυχία στους δανειστές, ενώ «αγκάθια» παραμένουν το ΕΚΑΣ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Οι τηλεδιασκέψεις θεσμών και υπουργείου Οικονομικών συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη ότι τα τελευταία θέματα θα κλείσουν τις επόμενες ώρες.

Όσα προαπαιτούμενα χρειάζονται νομοθέτηση, θα κατατεθούν με τη μορφή τροπολογιών σε διακρατικές συμφωνίες μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Πολιτική Γραμματεία, αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.