Η EE πρέπει να εγκαταλείψει τα «ουτοπικά όνειρα» της πλήρους ολοκλήρωσης για να επικεντρωθεί αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των ευρωσκεπτικιστών. Αυτήν τη θέση υιοθέτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο European Business Summit στις Βρυξέλλες.

«Για να αποφύγουμε ένα σενάριο θριάμβου των αντιφιλελεύθερων και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ουτοπικά όνειρα και να επικεντρωθούμε σε πρακτικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα, είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ολοκλήρωση της Νομισματικής Ένωσης».

«Η προώθηση των λυρικών και στην πραγματικότητα αφελών θέσεων του ευρωπαϊκού ενθουσιασμού , παρά τις καλές προθέσεις αυτών που τις κομίζουν, δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στα προβλήματά μας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε:

«Πρώτον, διότι απλώς δεν είναι εφικτό και δεύτερον, διότι, παραδόξως, το μόνο αποτέλεσμα που έχει η προώθηση αυτών των θέσεων είναι η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι ο πρώτος που τις τελευταίες ημέρες διατυπώνει τέτοιες θέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προηγήθηκε ο Υμπέρ Βεντρίν, ο στενός σύμβουλος του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν για την εξωτερική πολιτική και επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Υμπέρ Βεντρίν υπήρξε ένθερμος ευρωπαϊστής και ενεργός παράγων, και όχι παρατηρητής, των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων κατά τις πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση της Ευρώπης δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Ο πραγματιστής Βεντρίν, που δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά του προς τις επικολυρικές κορώνες στην πολιτική, λέει τώρα ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «time out».

«Στις περισσότερες χώρες έχουμε σήμερα ένα 15% έως 20% των ψηφοφόρων που απορρίπτουν συνολικά την Ευρώπη και ένα άλλο 15% έως 20% που παραμένουν ένθερμοι ευρωπαϊστές. Αυτό αφήνει ένα ενδιάμεσο 60% που είναι αυτό που θα αποκαλούσα “ευρωαλλεργικοί… Και όμως βλέπετε ότι κυβερνήσεις και κόμματα χοροπηδάνε ζητώντας περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη Eυρώπη», δήλωνε σε συνέντευξή του στο Politico.

«Πιστεύω ότι η υπερβολική Ευρώπη θα σκοτώσει τελικά την Ευρώπη», είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Der Spiegel. «Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η υπερβολικά λίγη Ευρώπη θα σκοτώσει την Ευρώπη», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, (Politico, New Europe)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις