Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στη συνέχιση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών και διευκρινίζει πως τα προγράμματα διεξάγονται κανονικά βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο διαψεύδει το δημοσίευμα της New Europe, περί προληπτικού «παγώματος» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων και τονίζει πως:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

New Europe: Παγώνουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

To δημοσίευμα του New Europe αναφέρει πως οι πληρωμές για τα προγράμματα 2014-2020 του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα παγώνουν σύμφωνα με εσωτερική επιστολή της Κομισιόν.

Κατά την επιστολή ο λόγος είναι η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που εγκαλεί δεκάδες τεχνικές εταιρείες για μη τήρηση των κανόνων ανάθεσης δημοσίων έργων τα τελευταία τουλάχιστον 27 χρόνια.

Μάλιστα, αναφέρεται πως η επιστολή δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μέχρι ο Γιούνκερ να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη χώρα.

Το έγγραφο φέρεται να υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Walter Defaa, ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά πως οι αρχές έχουν ήδη «ταυτοποιήσει ως συμμετέχουσες στο καρτέλ όλες τις μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές που δραστηριοποιούνταν στη χώρα» και σίγουρα κάποιες από αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να συνεχιστούν τα προγράμματα είναι να διασφαλιστεί η νομιμότητα των δαπανών.

Πηγές του Μαξίμου σχολίασαν στο New Europe πως η Κομισιόν τους έχει διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να χειριστεί με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις