Με την αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμής “έφαγαν” μία επικουρική από τους συνταξιούχους, οι οποίοι το 2016 θα εισπράξουν 11 αντί για 12 συντάξεις που τους αναλογούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που εξηγεί πως η σύνταξη που θα προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε “δεδουλευμένη” βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως με αυτό το “τρικ” το ΕΤΕΑ σταματά πλέον να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου με αποτέλεσμα, μία επικουρική λιγότερη.


Διευκρινίζει ο Ελεύθερος Τύπος:

* Μέχρι και τον Μάιο οι συντάξεις προπληρώνονταν. Έτσι στις 27 Μαΐου είχαν πληρωθεί από την αρχή του έτους συνολικά 5 επικουρικές. Αν η επόμενη πληρωμή γινόταν στις 28-29 Ιουνίου, οι συνταξιούχοι θα είχαν πάρει από αρχή έτους 6 επικουρικές.

* Με την αλλαγή που έγινε οι συνταξιούχοι πήραν μέχρι τέλος Μαΐου 5 επικουρικές από αρχή έτους και την 6η επικουρική αντί να την πάρουν στα τέλη Ιουνίου, θα την πληρωθούν στις αρχές Ιουλίου (Δευτέρα 4 του μηνός).

Ενώ δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο έχουν περάσει 6 μήνες, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει συνολικά 5 επικουρικές.


Ένας δικαιούχος επικουρικής 200 ευρώ θα φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου να έχει 11 πληρωμές, ήτοι να έχει πάρει 2.200 ευρώ, ενώ αν δεν άλλαζε η ημερομηνία θα είχε 12 πληρωμές, ήτοι 2.400 ευρώ.

Η αλλαγή της ημερομηνίας προβλέπεται σε ειδικό άρθρο στο νόμο 4387/16 για το ασφαλιστικό, με απόφαση υπουργού Εργασίας. Το άρθρο αυτό αξιοποίησε η διοίκηση του ΕΤΕΑ που εισηγήθηκε στον κ. Κατρούγκαλο να υπογράψει τη σχετική απόφαση, ώστε από τον Ιούνιο να σταματήσει η προκαταβολή και η πληρωμή των επικουρικών να γίνεται εντός του τρέχοντος μήνα στον οποίο και αντιστοιχούν.


Ετσι, αντί οι συνταξιούχοι να πάρουν την επικουρική του Ιουλίου στις 28-30 Ιουνίου, με τη νέα απόφαση θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα.

Η σύνταξη Ιουλίου λοιπόν θα πληρωθεί τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα, που είναι η Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Σε σχέση με τις παλιές ημερομηνίες, οι πληρωμές των επικουρικών πάνε από 3 ως και 6 μέρες πίσω αν υπολογίσει κανείς ότι αν η 29η έπεφτε Δευτέρα, τα λεφτά πιστώνονταν από την Παρασκευή. Με το νέο σύστημα, οι συντάξεις δεν θα πιστώνονται από την Παρασκευή, αν η δεύτερη εργάσιμη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα πέφτει τη Δευτέρα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Κ. Κατίκος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις