Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος περιελάμβανε μεταξύ άλλων το «Plan B» που εκπονούσε υπό μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, όπως αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, συντονιστής της ομάδας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως διατείνεται στο βιβλίο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές.

«Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων» γράφει ο Γκαλμπρέιθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία) θα έπρεπε να επιστρατευθούν.

Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αλλά και για τις προμήθειες είχαν οριστεί οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.

Το σχέδιο περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.


Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές».

«Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Το σχέδιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε, αλλά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον, καθώς θεωρεί σίγουρο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πανεπιστημιακός έχει μόνο καλά λόγια, αφού τον περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».


Το βιβλίο του κ. Γκαλμπρέιθ με τον τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη) είναι αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις