Με άρθρο τους στην «Εφ.Συν. – Σαββατοκύριακο» οι Γιάνης Βαρουφάκης και Τζ.Κ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζουν ότι “μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης και του Grexit, δεν είχαν σχέδιο αντίδρασης. Ο μόνος που έδωσε τη σχετική εντολή ήταν ο Αλ. Τσίπρας, το 2015, ως εναλλακτική πρόταση στο Δόγμα της Υποταγής”.

Ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι “το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ’ ένα Grexit. Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια” και υπογραμμίζουν πως “το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-14, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται”.

Μαζί αναλάβαμε την ευθύνη για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου, το οποίο ονομάσαμε Plan X, μιας και εκείνο της ΕΚΤ είχε εξαντλήσει τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Ο πρόσφατος καταιγισμός κατηγοριών από τα ΜΜΕ της τρόικας εσωτερικού, περί ‘συνομωσίας’, ‘άνομης μυστικότητας’ και ‘πραξικοπήματος’, μας διασκεδάζουν ιδιαίτερα!” σχολιάζουν.

Και συνεχίζουν: “Ακριβώς επειδή στόχος μας ήταν να μην ενεργοποιηθεί ποτέ το Plan X (αλλά απλώς να υπάρχει σε περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτώ κατάφερναν να πείσουν την κυρία Μέρκελ και την ΕΚΤ να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) η ομάδα του Plan X ήταν ολιγομελής και η ύπαρξη/λειτουργία της ήταν γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό και το πόρισμά της το έλαβε μόνο εκείνος. Κι αυτό γιατί, αν διέρρεε η ύπαρξη εκείνης της ομάδας, το Grexit θα γινόταν αυτοεκπληρούμενη προσδοκία”.

Σημειώνουν δε πως ο εφιάλτης της Τρόικας ήταν η ιδέα ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετούσε ως το τέλος την επιλογή της Ορθολογικής Ανυπακοής, όπως της έδωσε εντολή το εκλογικό σώμα, τόσο την 25η Ιανουαρίου όσο και την 5η Ιουλίου 2015. Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, εκπρόσωποι της Τρόικας στοχοποίησαν εκείνους που είχαν αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της. Στόχος τους ήταν η απομάκρυνση και η αντικατάστασή τους με στελέχη ‘ανοιχτά’ στο Δόγμα Υποταγής. Μέσο τους ήταν η ταύτιση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της τρόικας με το Plan X”.

Οι Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ επιτίθενται στους “πραγματικούς πραξικοπηματίες” και την “τρόικα εσωτερικού” που “επέλεξαν την επέτειο του ΟΧΙ τη μέρα που όλως τυχαίως αναβλήθηκε άλλη μια φορά η δίκη της Siemens -υπόθεση εμβληματική της επανακάμπτουσας διαπλοκής- για να εξαπολύσουν καταιγισμό κατηγοριών εναντίον μας για ‘πραξικόπημα’ και ‘δημοκρατική εκτροπή’!”.

Υποστηρίζουν πως “το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από το 2010, το αντιμετωπίζει σήμερα, ιδίως μετά το Brexit, η Ευρώπη όλη. Όσοι θέλουν να υπάρχει Ευρώπη ώστε να μείνουν σε αυτήν έχουν την υποχρέωση να απορρίψουν το Δόγμα της Υποταγής στις ευρω-αποδομητικές πολιτικές”.

Στην υποσημείωση του άρθρου τους τονίζουν πως “το Σχέδιο Αποτροπής μας σηματοδοτούσε στην τρόικα πως, αν έκλεινε τις τράπεζες θα προχωρούσαμε σε: αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ (αναιρώντας τη δυνατότητα τη ΕΚΤ, για νομικούς κατεξοχήν λόγους, να στηρίζει το ευρώ μέσω των προγραμμάτων ΟΜΤ και ποσοτικής χαλάρωσης), δημιουργία παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ και νομοθέτηση της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας επί της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Εξεταστική επιτροπή για το Plan X ζητά η ΝΔ

Η ΝΔ, με αφορμή το άρθρο των Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης του Plan X και ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη ΝΔ “το άρθρο συνιστά παραδοχή της ύπαρξης ενός επικίνδυνου σχεδίου για την πατρίδα μας, που οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και τους πολίτες στην ανέχεια και τη φτωχοποίηση”.

Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ακόμη ότι “με κοινό τους άρθρο σήμερα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ο σύμβουλός του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, παραδέχονται – για μια ακόμη φορά – την ύπαρξη του “plan x”, το οποίο προέβλεπε την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε με εντολή του κ. Τσίπρα, από μια μικρή ομάδα που το παρέδωσε στα χέρια του”.

Η ΝΔ προσθέτει ότι “με το άθρο τους παραδέχονται, αυτό που καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015”.

“Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται είναι τι λέει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας. Είναι αλήθεια ή ο κ. Βαρουφάκης είναι “αναξιόπιστος” και λέει “ανοησίες”, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν; Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.