Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις του Τζ. Γκάλμπρεϊθ για το Plan X και την εμπλοκή του στρατού για την τήρηση της τάξης. Μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη ομολογεί ότι είχε έντονες επιφυλάξεις για την εμπλοκή του στρατού.

Κάνει, μάλιστα, λόγο για τις βαθύτατες ανησυχίες που του προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και πως η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα.

“Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος”, δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.

Αντίδραση ΝΔ


Οι νέες αποκαλύψεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Ο Γ. Κουμουτσάκος έσπευσε να τονίσει πως για πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, κυβέρνηση σκέφτηκε να βγάλει στρατό στους δρόμους.

“Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις”, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

“Επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε” τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος και επισημαίνει πως “το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ’’δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’’ που ‘’διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’’ δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία.

Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;” καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Τι δηλώνει στην “Καθημερινή” ο Γκάλμπρεϊθ

“Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού”, είπε στην “Καθημερινή” ο καθηγητής, που δήλωσε επίσης ότι δεν λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το Plan X. Όταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε: “Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τις αποφάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης”.

Ο κ. Γκαλμπρεϊθ ολοκλήρωσε την μελέτη του περί Grexit στις αρχές Μαΐου του 2015, οπότε και παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη το πόρισμά του. “Εξ όσων γνωρίζω, το πόρισμα εκείνο ήταν το τέλος της άσκησης. Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και δεν έλαβα γνώση για το περιεχόμενο περαιτέρω συζητήσεων επί του θέματος”, δήλωσε.

Πάντως ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του.