“Δεν ξέρω εάν πρόκειται για ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα” σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το Plan Χ και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ.

“Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της. Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δήλωσή του ότι η πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοίχισε 86 δισ. ευρώ: “Έκανα ήπια προσέγγιση όταν είπα για 86 δισ. ευρώ. Το 3ο Μνημόνιο δεν το ήθελε κανείς. Ότι οδηγηθήκαμε σε 3ο Μνημόνιο, capital controls και εκροή καταθέσεων αποτελεί μεγάλο κόστος”.

Υπογράμμισε πως στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30% μεταξύ 2015 και 2016.

Και σημείωσε: “Το κόστος δεν είναι μόνιμο και θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι θετική. Χαίρομαι ότι η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση που έκανε το 2015. Τα 86 δισ. ευρώ του 3ου Μνημονίου προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος… Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πως στην πάροδο των ετών θα μειώσουμε αυτό το κόστος. Πρέπει να ακολουθήσουμε προοπτικές για αύξηση της ανάπτυξης”.

Επιστροφή στην ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο του επόμενου χρόνου

Η ύφεση εφέτος θα κυμανθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ η οποία όπως είπε δεν θα είναι αρκετή να ισοσκελίσει τις απώλειες των δυο πρώτων τριμήνων, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 “παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση“, όπως είπε.

Επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την οποία είπε ότι “υπάρχει νομική βάση από το Νοέμβριο του 2012” και πρόσθεσε ότι “για να γίνει ελάφρυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι “μια μονάδα μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία από μία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αυξάνεται και ο ρυθμός της ανάπτυξης”.

“Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Κόκκινα δάνεια-Μαρινόπουλος-Brexit

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι φθάνουν στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ, ενώ στόχος των τραπεζών είναι έως το τέλος του 2019, να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να επιδιώκονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και τόνισε ότι “δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών δανείων”.

Αναφερόμενος στο θέμα της εταιρείας Μαρινόπουλος, που τέθηκε από βουλευτές, έκανε λόγο για “παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος και κάλεσε “τράπεζες και επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε, ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τη Μεγάλη Βρετανία, λιγότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν ασήμαντες για την Ελλάδα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις