«Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η ασφαλιστική συνείδηση μέσω της δημιουργίας εμπιστοσύνης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος διευκρινίζει ότι μεγάλο μέρος των οφειλών ύψους 16,6 δισ ευρώ στα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια ή βρίσκονται σε εκκαθάριση.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις, μετά την υποβολή αιτήματος. Ο κ.Καλαματιανός υπογραμμίζει ότι «το 1/3 αυτού του ποσού θεωρείται εισπράξιμο λόγω της εγγύτητας της δημιουργίας της οφειλής και της δυνατότητας που έχουν οι υπηρεσίες να εισπράττουν απ’ αυτό το ποσό. Ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται μη εισπράξιμο λόγω της καθυστέρησης καταβολής και λόγω του ότι έρχεται από το βαθύ παρελθόν».

Τονίζει ότι η στόχευση «είναι κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες με συγκεκριμένες δράσεις» και αναφέρει τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα οποία «οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από τις οφειλές και το καθυστέρημα ήταν 312 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 385 εκατ. Μία αύξηση είσπραξης από το καθυστέρημα στο 24%. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, 312 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016, 385 εκατ.ευρώ. Άρα 24%. Αυτό αφορά μόνο το καθυστέρημα στις οφειλές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις η αδυναμία ή η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα ταμεία με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ανέρχονται σε 16,6 δισ ευρώ.

Όσον αφορά τη «μαύρη» εργασία; Εκεί τι γίνεται, έχουμε έκρηξη;

«Η «μαύρη» εργασία δεν είναι εύκολα μετρήσιμη, εμείς κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις και εκεί σε κλάδους που πράγματι εμφανίζουν αυξημένη εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία, προσπαθούμε με ελέγχους, με αυστηρότητα στη διαδικασία στα πλαίσια του νόμου και του σεβασμού προς τον πολίτη να είμαστε όσο πιο δυνατόν άμεση στην αντίδρασή μας προς την αδήλωτη εργασία.

Από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφθούμε ότι ένα κομμάτι του φαινομένου αυτού είναι τα πρόστιμα και η καταστολή αλλά είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί και η ασφαλιστική συνείδηση μέσω της δημιουργίας εμπιστοσύνης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να αντιληφθεί δηλαδή ο πολίτης τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και η κοινωνική ασφάλιση είναι για όλους. Και είναι ομοίως δικαίωμά τους και υποχρέωσή τους.

Ένα κομμάτι είναι η καταστολή και ένα κομμάτι είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης μέσω της εμπιστοσύνης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που βέβαια προϋποθέτει η εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προϋποθέτει και σταθερές, αξιοπρεπείς, σωστές παροχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις