“Η ελληνική κρίση θα επιστρέψει, άγνωστο πότε”, είναι η δυσοίωνη εκτίμηση του οικονομικού συντάκτη του Guardian, Larry Elliot, ο οποίος κάνει λόγο για τρία προβλήματα στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα δύο από αυτά έχουν ήδη επαληθευτεί.

Ο αναλυτής μιλά για “εξευτελιστική υποχώρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, με την Ελλάδα να παίρνει χρήματα αλλά με σκληρούς όρους.

Όσον αφορά τα προβλήματα που διαπιστώνει ο αρθρογράφος, πρόκειται για τα εξής:

Πρώτον, η νέα δόση λιτότητας που θα έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την ύφεση, δεύτερον οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις των δανειστών για την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος και τρίτον ότι αργά ή γρήγορα η ελληνική κρίση θα φουντώσει και πάλι.

“Οι δύο πρώτες προβλέψεις επαληθεύτηκαν”, σημειώνει. Παρά την πενταετή ύφεση, οι δανειστές θεώρησαν ότι θα ήταν καλή ιδέα οι περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. “Το αποτέλεσμα ήταν θλιβερά προβλέψιμο. Η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται. Η ελληνική παραγωγή ήταν 1,4% χαμηλότερη τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,3%. Ούτε υπάρχει προοπτική για καλύτερες ημέρες, με την εμπιστοσύνη στο έσχατο σημείο. Η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση”, τονίζει.

“Δυστυχώς, δεν πήραν το μάθημά τους. Το πρόγραμμα του 2015 προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Το ΔΝΤ, που έχει τώρα μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση για την Ελλάδα σε σύγκριση με την Κομισιόν ή την ΕΚΤ, λέει ότι λίγες χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η Ελλάδα θα το καταφέρει μόνο με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν είναι πλέον υποστηρίξιμο να φαντάζεται ότι η Ελλάδα μπορεί από μία χώρα με τους πιο αδύναμους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας της ευρωζώνης να γίνει σε μία με τους υψηλότερους”, υπογραμμίζει, για να καταλήξει:

“Το ΔΝΤ τονίζει ότι χωρίς ελάφρυνση, το χρέος θα φτάσει στο 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2050. Η Γερμανία θα προτιμούσε να καθυστερήσουν αυτές οι συζητήσεις μέχρι τις εκλογές της, το επόμενο φθινόπωρο. Όμως, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα πριν από αυτές”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις